Skuldsanering en dans på rosor?

Ekot berättar idag att antalet ansökningar om skuldsanering på 5 år ökat med 50 %.

På kronofogdens hemsida står att ca 9,000 st ansökte om skuldsanering. Ca 4,600 fick skuldsanering. Ca 2800 fick avslag. År 2012 ansökte ca 8,000, där 4,800 fick ja och ca 2,700 nej.

Ca 1,2 miljoner medborgare finns aktuella i Kronofogdens register, enligt Lena Bäcker. Ett fåtal av dem skulle gå att härröra från "Lyxfällan".

Skuldsanering går till så att du som fått godkänt lever på existensminimum under fem års tid. Det innebär att du får tillräckligt för att överleva, typ.

Det är mycket möjligt att ovan situation kan te sig som något en person men forskning visar att överskuldsatta är fysiskt och psykiskt mer sjuka än vad icke skuldsatta är, samt riskerar i mycket högre grad att dö i förtid. Även personer som är under skuldsanering mår generellt mycket sämre än icke skuldsatta. Med andra ord verkar det inte vara ett eftertraktat tillstånd.

Ungefär samma situation som att vara arbetslös, något en del anklagar vissa för att vilja fortsätta vara. Trots det visar forskning tydligt att arbetslöshet tär på både kropp och sinne.

Jag är helt övertygad om att majoriteten av människor vill vara aktiva, vi vill ha något att göra varje dag, som även betyder något för andra. Det räcker att se på ett litet barn... Vad gör de hela dagarna om inte aktiverar sig? Inte en sekund ligger de stilla "och slappar". Vi är i grunden sociala och aktiva varelser som söker mening!


Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Vara, inte göra