Lönesänkarna, del 5

5. ARBETSLÖSHET ÄR EGENTLIGEN JÄTTEBRA
Annie Lööf tycker inte att vi nått botten, utan hon tycker det är viktigt att sänka kostnaderna lite till: Det är viktigt att sänka lönerna ännu mer, så att ungdomar kan få jobb.  Lönespridningen ska vara större.

Om fler söker jobb, dvs. fler är arbetslösa, och om fler är med och konkurrerar, så dämpas löneökningstakten och efterfrågan ökar på arbetskraft. Detta att konkurrens om jobben är en smart lösning har regeringen inte varit tydlig med. Denna politik – att medvetet skapa arbetslöshet - har dock inte varit framgångsrik. Trots att näringslivet har mer pengar för att kunna investera, så är sysselsättningen lägre än tidigare och investeringsgraden låg.

Kapitalandelen i inkomstfördelningen har ökat. Vinstandelarna har ökat. MEN investeringsandelen har inte ökat. Dvs. när näringslivet får mer pengar, väljer de INTE att anställa fler, utan tar istället ut det som vinst. Det återkommer som en lärdom, gång på gång på gång!

Regeringens egen utredare professor Nils Gottfries har inte själv koll på den stora omfördelning som skett, från löner till vinster.

Nils Gottfries menar inledningsvis att det inte varit så stor förändring: Han tror inte att företagen tar ut högre vinster i särskilt stor utsträckning. Han anser att vinstandelen inte ökat. Han påstår också att löneandelen är konstant.

Detta stämmer dock inte, tvärtom har löneandelen minskat. Nils Gottfries har alltså inte räknat med att företag med sänkt lönekostnad kan välja att öka vinsterna. I hans modell ingår inte ”girighet” och ”egoism”. Kanske dags för en reality check, Nils.

Gottfris betraktar löneandelen som stabil, eftersom det ingår i hans teori. Han antar att världen är som teorin säger, istället för att undersöka verkligheten: En återhållen lönebildning innebär att vinsterna ökar. Inget annat. De rika blir rikare medan de fattiga blir fattigare.





Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Sharbat Gulas ögon...

Feministiskt Forum 11 maj