Feministiskt Forum

Lördagens event var riktigt lyckad! Rummet var fullsatt och förväntningarna var höga, med en panel bestående av Gertrud Åström (Sveriges Kvinnolobby), Tomas Wetterberg (Män för Jämställdhet), Ingvild Segesam (Haro) samt Sophia Lövgren (Sveriges Makalösa Föräldrar). Olga Persson (Sveriges Kvinno- och Tjejjourer) var moderator.

Ämnet var jämställt föräldraskap och praktisk feminism, med konkret exempel om en kvinna t.ex. måste korta ner på sin amning, för att kunna dela föräldraledigheten rakt av. Just denna fråga besvarades väldigt tydligt av Gertrud Åström, som klargjorde att amningstiden aldrig varit ett problem, eftersom den tiden på gott och ont (trots lång föräldraledighet) bara blir kortare och kortare.



Debattörerna var ibland inte helt överens i grundläggande frågor, och det märktes att publiken gärna hade velat vara med mer och diskutera.

Särskilt tydligt var det naturligtvis när det gällde Haros åsikter vad gäller föräldraledighet, där organisationen menar att barn mår bäst av att mammorna är hemma första året, eftersom pappor inte är "lika lämpliga" för barnet under den perioden. Något som de övriga organisationerna inte håller med om, och inte heller större delen av publiken (inte så konstigt, med tanke på arrangemangets fokus och form).




Trots en sådan stor skillnad i en mycket grundläggande fråga, fanns det ändå en vilja till förståelse, "motparterna emellan", och det rådde en respektfull ton i dialogen. Helt klart är att föräldraskapet, och inte minst den första tiden, skapar starka känslor hos merparten av oss människor, då det troligtvis ligger så nära våra egna värderingar om vad som är rätt och fel.
En åsikt som delades av alla deltagare var dock att politiker behöver vara mer tydliga om vad de vill, och visa deras vilja för oss medborgare.

Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Vara, inte göra