Lönesänkarna, del 6

6. RIKA LÄNDER ÄR BEROENDE AV FATTIGA LÄNDER
Finanskrisen och eurokrisen är lånebubblor som nu spruckit. Bolånekraschen i USA och den spanska krisen beror på konsumtion via lån, istället för lön. Pengarna som lånas ut kommer bl.a. från det svenska näringslivet. Sveriges export överstiger nämligen importen. 

Överskottet på pengar hamnar på den internationella kapitalmarknaden. Allt mer av våra vinster exporteras. Ett bytesbalansöverskott innebär att man också måste exportera mer kapital. Länder som har bytesbalansunderskott måste importera kapital. De behöver medel för att kunna köpa mer än de säljer. Men det ger en risk för enorm ekonomisk instabilitet. Vi i Sverige låter andra sköta konsumtionen, finansierad med lån. Det är inte långsiktigt hållbart. Exportöverskottet i ett land är ett annat lands underskott. Så för varje bytesbalansöverskott i den svenska och den tyska ekonomin, krävs ett Grekland och ett Spanien med enorma bytesbalansunderskott. Skuldkrisen i en rad europeiska länder slår tillbaka på Sverige. När de som förut konsumerade åt oss nu tvingas strama åt, dras Sverige med.

Flera länder har stora underskott, de lånar hela tiden. Alla rekommenderar att de ska ta ner sina underskott, men det är egentligen överskottsländerna som måste ta ner sina överskott. En allt mindre del av det växande välståndet når vanliga människor. Inte på 100 år har svenska lönetagare fått så lite betalt, i förhållande till vad de producerar. I 30 år har politiker bidragit till att lönerna hålls nere, i hopp om investeringar och jobb, men investeringarna är fortsatt små och arbetslösheten har ökat.

Professor Lars Calmfors kan nu medge att han känner viss oro för att regeringen ska fortsätta med jobbskatteavdragen. Han tror visserligen att de åtgärder de genomfört drar mot ökad sysselsättning, och att det långsiktigt kommer att ha positiva effekter, men det finns även andra värden. ”Vi vill inte ha alltför stora inkomstskillnader. Man bör inte medvetet sträva mot att ytterligare sänka löneandelen.”

Med andra ord, kanske vi gjort tillräckligt mycket nu, för att skapa fattigdom och misär. Kanske det finns viss skam i kroppen, vad gäller att suga ut rikedomar, med hjälp av låga löner. Kanske det är dags för viss solidaritet och medmänsklighet.







Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Sharbat Gulas ögon...

Feministiskt Forum 11 maj