Ett civilsamhälle i världsklass

Forum arrangerade under almedalsveckan utfrågning om civilsamhällets framtid. Alla åtta riksdagspartier, sex partisekreterare och två riksdagsledamöter, fanns samlade under Forums och Riksidrottsförbundets utfrågning i den Ideella trädgården i Almedalen och samtliga lyfter fram en tydlig problematik med en övervikt av projektbidrag eller allt för villkorade generella bidrag. Detta uttrycks även i politiken för det civila samhället men motsvarar inte alltid den verklighet våra medlemsorganisationer möter.

I vår utfrågning lyfte även samtliga riksdagspartier fram föreningslivets särart i att vara just föreningar och inte offentliga verksamheter eller företag. På frågan om det är skillnad om en kvinnojour drivs av en ideell förening eller ett företag svarar exempelvis alla partier ja.

Allmänna Arvsfondens uppdrag som i dag riktar sitt stöd åt projekt som jobbar för barn, unga och personer med funktionsnedsättning togs också upp under utfrågningen. Alla riksdagspartier utom Moderaterna och Folkpartiet ser gärna att Arvsfonden även ger stöd till verksamhet för andra grupper.

Under utfrågningen var budskapet tydligt - civilsamhället är en av de viktigaste grundstenarna för den svenska demokratin och alla riksdagspartier är positiva till att förbättra dialogen mellan civilsamhället och politiken som de menar har flera brister i dag. Inget parti levererade dock ett tydligt löfte för att förbättra förutsättningarna för civilsamhället.

Här finns Forums skrift med konkreta förslag.

Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Vara, inte göra