Vem pratar om att krisen är över?!

Under tre intensiva dagar har jag umgåtts med människor från alla medlemsländer, som är aktiva i EAPNs nationella nätverk. Och det har varit omtumlande, minst sagt.

Människor från länder vars välfärd försämrats och rustats ner har berättat om ett hårt klimat som skapar allt värre vi-och-dem. Min grekiska kollega pratar om att offentlig barnomsorg lagts ner, då ledande politiker menar att den ändå bara utnyttjas felaktigt av invandrarbarn, så de hänvisar grekiska barn till privat barnomsorg. Människor flyr dessutom Aten, för där går det inte odla på egen mark, nu när pengarna inte räcker till...

Min brittiska kollega pratar om stora demonstrationer varje vecka mot vinst i välfärden. Var har vi hört det förut?! Och varför får vi inte läsa om detta i svenska tidningar?

I länder där en generell välfärd kanske aldrig riktigt funnits, blir berättelserna värre. I flera östländer går det att skönja en trend av desperata självmord. När du som förälder aldrig lyckas mätta ditt barn och hotas med vräkning, utan sikte på en lösning någonstans, kan ett självmord åtminstone ge ditt barn en chans till ett bättre liv, i en annan familj.

Tror ni detta är överdrifter? Det är hur enkelt som helst att googla fram EAPN och specifikt land. Flertalet representanter pratar god engelska eller franska. De kommer helt klart ta sig tid att berätta. 

Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Vara, inte göra