Hur skapa jämställdhet?

Sveriges Makalösa Föräldrar försöker på olika sätt skapa jämställdhet - och förstås ensamföräldravänlighet - på arbetsplatsen. Vi har sedan tidigare utvecklat en kurs i Jämställt Föräldraskap, som nu börjar omformas till Parent(es) - föräldravänliga arbetsplatser.
Nu skriver jag inte detta för att göra reklam, utan för att det finns helt klart en svårighet i att skapa nödvändiga förändringar i arbetsorganisationen, och där ingår kartläggning och måluppfyllelse, och på något sätt måste det ligga en inre konflikt i det operativa genomförandet, dvs. att attrahera topptalanger av båda könen, att stärka balansen mellan arbetsliv och privatliv, att främja karriärmöjligheter och - framför allt - ta vara på kompetens.
Under vårt arbete kan vi börja med (för det är lång väg att gå) att konstatera:
För att skapa en solid grund för jämställdhet mellan könen på arbetsplatsen, måste jämställdhet bli en del av företagskulturen.
Här är förstås företagsledningen oerhört viktig, som drivande kraft och som förebild. Ledningen måste vara hängivna i jämställdhetsarbetet!
För det första måste privatliv och arbetsliv gå ihop. Företagen måste främja familjeförsörjande arbetstagares karriärmöjligheter.
För det andra måste kvinnors karriärer utvecklas så att en befordringsordning skapas som fokuserar även kvinnlig kompetens.
Jag, och Makalösa Föräldrar, har ännu inga klara svar, men det är ett viktigt arbete, inte minst i perspektivet att kvinnor fortfarande tjänar 14 procent än männen, för samma yrke.

Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Vara, inte göra