Faran med fruktos

Temat kring fetma och hälsa hänger i sig, men det är för att det är så oerhört viktigt ämne. Inte minst just nu.

Dr Robert Lustig (amerikan) har flera föredrag på YouTube, ett av dem heter Sugar: The Bitter Truth.

Fruktos är något han menar är en fara för övervikt, något du t.ex. kan läsa mer om Wikipedia. Fruktos (fruktsocker, en enkel sockerart) tillhör keton-gruppen. Och den uppmärksamme kommer ihåg förra inlägget om metabolt syndrom och ketos. Ketos hör alltså ihop med metabolt syndrom (som bl.a. resulterar i bukfetma).

Här ska jag bara snabbt förklara att metabolt syndrom är ett begrepp som utgår från ordet metabolism, dvs ämnesomsättning. Det är alltså processer där näringsämnen tas upp, omvandlas, bryts ner i kroppen, omsätts till energi och/eller avlägsnas ur kroppen. Grovt handlar det om katabolism (där molekylerna sönderdelas för att utvinna energi och byggstenar till andra processer) och anabolism (där stora molekyler byggs upp). Levern är viktig för dessa processer.

Ketos är alltså ett metaboliskt tillstånd som uppstår när levern frisätter ketonkropper (i stor omfattning) ut i blodet.Vad som händer är att triglycerider (specialiserade celler som lagrar energi i fettvävnaden) bryts ner till fettsyror, som i sin tur omvandlas till ketonkroppar i levern.

Fruktos har (till skillnad från glukos) en keton-grupp (istället för aldehyd-grupp). Glukos kan tas upp av muskler och andra vävnader, men fruktos kan bara tas upp av levern. Fruktos kan vid överdriven konsumtion öka risken för fettlever. Fruktos stänger också av kroppens mättnadssignal.

Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Vara, inte göra