Frihandelsavtal med rättigheter och krav på vinst

Organisationen Corporate Europe Observatory, väl etablerat EU-kritiskt nätverk, menar att frihandelsavtalet i själva verket är ett Företags Rättigheter, som långsiktigt hotar demokrati och europeiska medborgares bästa.

Genom frihandelsavtalet får amerikanska företag möjlighet att investera i Europa men de kan då också välja att försöka få konflikter lösta i rättegång, om de finner att deras intresse till vinst kolliderar med nationella lagar om t ex folkhälsa, klimatpolitik eller konsumentskydd. (Samma gäller även för europeiska företag i USA.)

CEO menar att liknande rättighetsavtal har försämrat och fördröjt sund lagstiftning, t ex 
- Vattenfalls påstådda förlust då Tyskland beslöt att fasa ut kärnkraften,
- företaget Lone Pine Resources krav på kompensation då Kanada var oroliga för att fracking-metoden skulle 
- tobaksbolaget Philip Morris tvist med Uruguay och Australien, som enligt bolaget försämrar deras försäljning av cigaretter då de två ländernas lagstiftning kräver tydliga varningstexter.

Väl att märka att minister Maria Larsson nyligen gick ut och hävdade att EU:s föreslagna tobaksregler - med 75% av paketen med varningstext - strider mot svensk grundlag... Dvs mot tillverkarens rätt att ha text 

Det kanske inte kan tyckas vara en stor risk för konflikter, men CEO menar att antalet tvister ökat med 250% sedan år 2000. 

Läs mer http://corporateeurope.org/publications/transatlantic-corporate-bill-rights

Ständigt krav på tillväxt är i direkt motsättning mot vår jords förmåga att hantera mänsklighetens destruktiva och giriga livsstil!

Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Vara, inte göra