Nu ska barnbidraget delas lika

– Idag har mamman i princip en vetorätt mot delat barnbidrag. Det är inte tidsenligt och det kan också bli en källa till konflikter inte minst om föräldrarna väljer att gå skilda vägar, säger Göran Hägglund till SVT.

Efter flera års utredande och diskussioner är alltså regeringen nu beredd att definitvt sätta ner foten. I en departementsskrivelse som presenteras i morgon föreslås att barnbidraget ska delas lika mellan föräldrar som har gemensam vårdnad. Förändringen ska träda i kraft den 1 mars 2014.

Gäller även vid skilsmässor

För barn födda efter den 1 mars 2014 sker förändringen automatiskt, för barn födda tidigare måste en av föräldrarna anmäla detta önskemål för att barnbidraget ska delas.

Enligt nu gällande regler måste båda föräldrarna vara överens om att barnbidraget ska delas. I praktiken har alltså en förälder en vetorätt. Men i och med lagändringen kommer det inte att vara möjligt.
Störst praktisk betydelse har denna förändring sannolikt för barn där föräldrarna skiljer sig. Även där kommer grundregeln att vara delat barnbidrag vid växelvis boende. Det innebär att om barnet bor lika mycket hos mamman som hos pappan ska pappan få halva barnbidraget.

Förra förslaget skapade konflikter

Redan 2006 infördes regler som gör det möjligt att på frivillig väg dela barnbidraget. Det här har, enligt regeringen, haft liten betydelse samtidigt som det skapat konflikter mellan skilda föräldrar.
I dag delas barnbidraget när ett barn bor växelvis i endast 14200 fall. Det kan jämföras med att sammanlagt nästan en tredjedel av alla barn, eller 158000, bor växelvis hos mamman och pappan. För alla dessa blir nu grundregeln att barnbidraget delas.
Sveriges Makalösa Föräldrar: Fortfarande saknas bra kunskap kring vad barn faktiskt kostar. Försäkringskassan har t.ex. helt annorlunda siffror än Konsumentverket. När det gäller föräldrar som separerar, är tydlighet och klara riktlinjer A och O, för att kunna slippa hamna i ytterligare bråk. Nu ska barnbidraget delas lika, men utan kompletterande information om vad ett barn rimligtvis kostar. Risken är därmed stor att denna delning skapar ytterligare problem.

Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Vara, inte göra