Kommissionen om dagis i Europa

Kommissionen konstaterar att endast åtta länder (BE, DK, ES, FR, GB, NL, SE, SL) har nått Barcelona målen, som slogs fast år 2002. Dvs 90% av barnen 3-6 och 33% av barnen under 3 skulle ha dagisplats.

Detta mål är viktigt om Europa2020 målet ska nås om 7 år, dvs 75% av de arbetsföra i anställning.

Siffrorna i Kommissionens nyaste rapport är dessutom från 2010. Allt tyder med andra ord på att nyare siffror skulle ge ännu sämre siffror. Detta gäller t ex för Spanien, Irland och Nederländerna.

Kommissionen konstaterar att samverkande system, mellan grundutbildning och förskola, tycks ha bäst chanser att fungera effektivt. Kommissionen ser ESF-medlen som viktiga i att nå målen.

Självklart är förskolor enormt viktiga för hög nivå av sysselsättning. Inte minst för kvinnors deltagande på arbetsmarknaden. Men frågan är självklart HUR. Innebär ESF-medlens betoning att det främst ska ske med hjälp  av sociala företag och andra aktörer förutom den offentligt baserade rapporten, är det konstigt att Kommissionen inte tittar närmare på de länder som klarar sig bäst och varför. 

Överhuvudtaget sker också mycket politisk vilja med ambivalent inställning. Är det t ex Kommissionens absoluta mål att flertalet kvinnor ska få arbete i Europa, finns mycket kvar att göra...

Läs rappirten här http://ec.europa.eu/justice/gender-equality/files/documents/130531_barcelona_en.pdf

Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Vara, inte göra