Kampen mot fetma
Frihandelsavtalet aktualiserar frågan om genmodifierad mat, men samtidigt förs också en debatt kring skatt på onyttig mat.
Kampen mot fetma är nämligen inte enbart individuell, den är också samhällelig.
Att beskatta onyttig mat kan fungera bra, i Finland har t ex godis en extra skatt sedan 2011. Troligtvis behöver det dock ske i samverkan; när Danmark försökte införa skatt på ohälsosamt fett åkte danskarna till Tyskland.
Det måste alltså till fler åtgärder. Det är dock värt förebyggande åtgärder, kroniska sjukdomar pga fetma har både stora personliga kostnader såväl som samhälleliga kostnader.
Detta motarbetas förstås av företag och nätverk av företag, som menar att extraskatter "förstör poängen med inre marknaden". http://m.euractiv.com/details.php?aid=528752
FoodDrinkEurope menar t ex att det som behövs är en bättre livsstil, inte mer skatter.
Ja, problemet är att många individer uppenbarligen inte klarar av att själva hålla en strikt diet. Det är ett strukturellt problem att det finns socker gömt i maten och att nyttig mat är dyrt, inte (enbart) ett individuellt problem.
Mat är naturligtvis bara en aspekt. Detta måste kompletteras med aktivitet.
Inför fler aktivitetsstunder, både i skola och på arbetsplatser.
Och till sist, se matmissbruk som ett missbruk. Om du är alkoholist, kan du få kostnadsfri hjälp. Detta bör också en matmissbrukare få.