Vad skulle Rosa sagt till Rossana?

Rossana Dinamarca, v, kritiserade för några dagar sedan Socialdemokraternas förslag om att låta kommunerna ta över ansökningarna till friskolor.

För henne är det ett systemfel med hela friskolesystemet, och inte bara med kösystemet.

Och den åsikten tycks flera partier hänga på. Ja, mp då. Än så länge.

Rosa Luxemburg skulle troligtvis, om hon levat, applåderat, i visshet att sociala reformer inte alls är samma som social revolution. För henne bestod den revisionistiska, socialdemokratiska rörelsens arbete mestadels i att försöka reglera det kapitalistiska utsugandet, vilket inte på något sätt skulle stoppa själva det kapitalistiska utsugandet.

Som att tillåta friskolor, som tackar nej till mer besvärliga elever, och komplettera med kommunala skolor, som kan ta dessa elever, löser ju fortfarande inte friskolornas problematiska bemötande.

Eller, för den delen, som att låta kommunerna ta hand om ansökningarna, vilket inte på något sätt löser friskolornas innersta essens, nämligen att driva en skola i syfte att göra vinst, vilket innebär att eleverna blir som varor, de "köps in" och "säljs ut". Det säger sig själv att inget företag är intresserade av att köpa in varor, som kräver extra uppmärksamhet från personalen. Eller som är "svårsålda".

Det Rosa hade emot sig, och som troligtvis senare blev hennes död, var naturligtvis misstron mot att ett annat samhälle var möjligt. Är ett annat samhälle möjligt, dvs. ett samhälle som inte ser människor som varor, som ska säljas och köpas? Jag vill tro det.

Men Rosa skulle varit stolt över Rossana, det är jag helt säker på. ;)PS: Läs också senaste artikeln av Nina Björk!

Populära inlägg i den här bloggen

Feministiskt Forum 11 maj

Feministiskt Forum