Ny studie om jobb/familjeliv: pekar på behov av arbetstidsförkortning

Professor Lars Plantin, Malmö Högskola, har under tio års tid studerat hur svenska föräldrar kombinerar arbete och familjeliv. Studien visar att den svenska, relativt aktiva familjepolitiken inte riktigt räcker till. Det krävs också aktiva arbetsgivare och chefer, för att föräldrar ska kunna kombinera familj och arbete på ett tillfredsställande sätt. Plantin tar som exempel upp familjeråd på arbetsplatser, som finns i UK. Deltidsjobb är t.ex. i praktiken heltidsjobb, med dålig lön.

Jag saknar rätt mycket mer slutsatser, och jagar just nu efter rapporten, eftersom det finns så mycket fler frågor. Vi vet t.ex. att stressen är större hos kvinnor, som oftast tar deltidsjobb och utför allt obetalt arbete. Vi i Makalösa Föräldrar får också ofta höra talas om arbetsgivare som rätt ut kritiserar män som vill ta ut föräldraledighet, här behövs mycket mer studier och frågan är om denna rapport sett något mer.

Slutsatserna som finns tydliggör dock behovet av arbetstidsförkortning för småbarnsföräldrar, samt som jag tror, delad föräldraledighet. Allt för en bättre balans i barnfamiljerna!

Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Vara, inte göra