Andra dagen i Almedalen
Idag har fyra debatter/sex events "avverkats":
Välfärd inom planetens ramar, av Human Quest Initiative. Vad är basen för fungerande ekonomi och välfärd? Intressant och bra ingång för en almedalsvecka.
Majblomman: Det som är bra för barnen är bra för kommunen! Hur ser kommuners omsorg och aktiviteter ut under sommaren? Det har Majblomman tittat på i enstudie. Kommunerna är skyldiga att erbjuda fritids till skolbarn under 13 år. Detta gäller även sommartid. Av Majblommans kommunenkät framgår ändå att bara tio procent har fritidsverksamhet och fritidsgårdar öppet som vanligt under hela sommarlovet. 42 procent håller öppet men stänger några, medan 38 procent uppger att de inte har öppet hela sommarlovet .
Lyssnade på Feministiskt Initiativ, där de bland annat pratade om "familism", dvs. när en tittar på familjen som "en person". Detta i anslutning till Göran Hägglunds tal (igår kväll) som inte innehöll ett ord om jämställdhet men däremot mycket om "familjens behov". Det är konstigt, menade Gudrun Schyman, att föräldraförsäkringen inte kan individualiseras när precis allt annat är det. Och att familism-tänket är så starkt där.
Majblomman hade även bjudit in Lena Hök från Skandia/Idéer för livet. Mycket intressant om sociala investeringar och utanförskapets pris.
Barnrättstorget (BRIS, Rädda Barnen, Unicef) hade tre påföljande events, om socialt och ekonomiskt utanförskap:
- Nationalekonomen Ingvar Nilsson berättar om konsekvenser av utanförskap. Tipsar om Ingvar Nilssons rapport: Helhetssyn och långsiktighet, för den som vill veta om utanförskapets kostnader (förutom de emotionella).
- Olika verksamheter (främst Cafét Harakat och Föreningen Megafon). Många ungdomar som berättar om hur de försöker engagera sig, men möter likgiltighet från vuxna / kommuner.
- Hur bryter vi utanförskapet? Panelsamtal.
Avslutade dagen med att kolla in Trädgården, där vi har vårt event. Spännande.