Frågor till våra partier

Nedan brev är tänkt att skickas ut till alla politiska partier, under hösten 2013, i avsikt att få frågorna besvarade. Har du fler frågor du vill ställa, för att kunna fatta beslut om vilket parti du vill rösta på, så maila gs@makalosa.org. Svaren publiceras i vår tidskrift nr 1, 2014 samt på hemsidan och på Facebook.

Hej alla politiska partier! Vi är en grupp ensamföräldrar, ca 250 000 i Sverige, som individuellt visserligen kan ha mycket olika livssituation men som har det gemensamt att vi kanske inte så lätt kan dela det känslomässiga, sociala och ekonomiska ansvaret för vårt barn.
Vi är inför valet 2014 nyfikna på vad ni vill göra för oss ensamföräldrar, en på flera sätt utsatt grupp i samhället. Därför skulle vi uppskatta att få svar på våra frågor, så att vi vet vilka vi ska rösta på i valet.
1. Barnomsorg på obekväm arbetstid säger ju flera partier är så bra, inte minst för att det låter oss ensamföräldrar arbeta obekvämt. Men verkligheten är ju den att många kommuner drar sig för att erbjuda denna barnomsorg, då de tycker den är för dyr. Hur vill ni göra för att dessa kommuner ändå ska fullfölja sitt ansvar, och se till att våra barn har god barnomsorg, då vi själva är ute och arbetar?
2. Fastän det på papperet finns goda intentioner om "aktiv familjepolitik" även ute i arbetslivet, så är verkligheten sådan att en hel del arbetsgivare inte är så intresserade av att anställa oss, eller ge oss tillsvidare heltidsanställning, utan istället får vi nöja oss med otrygga deltidsjobb. En hel del av oss kan också berätta om kommentarer, när vi t.ex. måste hem och vabba. Det är ingen idé att försöka dra sitt ärende till Diskrimineringsombudsmannen, för de har fullt upp med mycket mer allvarliga ärenden, och de flesta av oss vågar inte göra mer än att bita ihop, för att få ha jobbet kvar. Hur tycker ni partier vi ska göra för att få till stånd en genuint öppen arbetsmiljö, med värdiga jobb, även för oss?
3. Separationer är inte något jätte-ovanligt, tyvärr. Trots det får vi ibland höra, även från ministerhåll, att det är "för lätt att skilja sig idag". Tyvärr drabbas även våra barn av detta, t.ex. finns det inte alltid kunskap i skolor och förskolor vilken nyckelroll personal kan spela, när det finns konflikter föräldrar emellan. Denna okunskap kan även finnas hos barnmorskor, skolläkare m.fl., som kanske kommer med rätt plumpa kommentarer om ensamföräldrarollen eller helt enkelt inte erbjuder det stöd just vi behöver. Värsta exemplet kanske är när kommuner erbjuder föräldrastödskurser, men utan att fundera på vad vi föräldrar ska göra med våra barn under tiden! Vad tycker ni partier behöver ske för att vi ensamföräldrar och våra barn ska få bättre livsvillkor?

Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Vara, inte göra