Försörjningsstöd, vårdnadstvister och att arbeta på barns uppdrag

Andra events makalösa-gruppen besökte i onsdags (förutom försäkringskassans) var bland annat:
Försörjningsstödet - dags för en total omgörning? (Akademikerförbundet) med Tapio Salonen. Tapio konstaterar att den politik vi för nu inte passar "den svenska modellen", utan att vi behöver tänka nytt. Gör vi det kan vi minska antalet försörjningsstödstagare med 60-80 %! Målet ska vara att få människor till egen försörjning så snabbt och smidigt som möjligt. Detta skulle vara möjligt om flera kategorier försörjningsstödstagare förs till andra trygghetssystem (t.ex. fullt stöd från arbetslöshetsförsäkring, rimlig föräldraförsäkring, pensionsmyndigheten m.fl.).
Föräldrar i vårdnadstvister - var tar barnens rättigheter vägen? av Rädda Barnen, med bl.a. minister Maria Larsson, Anna Kaldal (Barnrättscentrum) och representanter från Rädda Barnen. Ja, ni undrar säkert varför inte Makalösa Föräldrar var inbjudna, det var ju synd. Debatten var inte heller riktigt "passionerad", men bland annat fokuserades Barnkonventionen (25 år gammal), som delvis är integrerad i svensk lag, som tydliggör vikten av att låta barn komma till tals. Det vanliga är tyvärr i vårdnadstvister att barn tycker att vuxna inte lyssnar. Vårdnadstvister kompliceras också bl.a. av att familjerätten inte har samma befogenheter som socialtjänst. På fredag har Allmänna Barnhuset seminarium, med Annika Rejmer, om samma ämne, som vi naturligtvis också ska delta i.
Slutligen arrangerade Maskrosbarn ett seminarium med Stadsmissionen om vikten av att arbeta på barn och ungas uppdrag. Detta event kan ni läsa mer om här.

Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Vara, inte göra