Föreningars villkor i en föränderlig värld

Ungdomsstyrelsen har skrivit en rapport om ideella föreningars villkor, utifrån en enkät som 800 föreningar svarade på.
Rapporten visar på att föreningar generellt behöver använda en hel del nytänk för att klara sig.
Ideella föreningar har många kontakter med kommuner och statliga myndigheter. De kommunala tjänstemännen är mer kunniga och mer öppna i sitt bemötande än statliga tjänstemän.
Två tredjedelar av föreningarna har haft kontakt med den offentliga sektorn. Ungefär 60 procent har haft kontakt med kommunala tjänstemän, cirka 25 procent med regionala och cirka 20 procent med statliga tjänstemän. Föreningarna har diskuterat frågor som rör den egna verksamheten men också deltagit i olika samråd, som remissinstans eller deltagit i olika samverkansprojekt.
De kommunala tjänstemännen får högst betyg av föreningarna. De har störst kunskap om föreningarnas villkor och är mer öppna i dialogen med föreningarna än statliga tjänstemän.
Undersökningen visar vidare att de allra flesta föreningar upplever att de ekonomiskt klarar av att driva sin kärnverksamhet. Däremot upplever de att det är tuffare ekonomiskt att utveckla verksamheten. Det här gäller framförallt de föreningar som är uppbyggda kring ideellt engagemang vilket de flesta föreningar i Sverige är.
Samtidigt är det nästan 40 procent av föreningarna som anser att det ekonomiska läget har försämrats de senaste tre åren. Offentliga bidrag och medlemsintäkter dominerar föreningarnas inkomster.
Rapporten finner du här.

Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Vara, inte göra