Men visst stökar du om i småbarnsföräldrars liv, Göran Hägglund

Göran Hägglund normerar och värderar visst varje småbarnsförälders liv!

I lördags publicerades ett antal organisationers, däribland min, debattinlägg kring ensamståendes rätt till assisterad befruktning.http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ge-ensamstaende-ratt-till-assisterad-befruktning_6498052.svd

I tisdags kommenterades detta av kd-politiker Anders Andersson, med att hävda att det enligt Barnkonventionen är varje barns rätt att ha en pappa.http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/barn-har-ratt-till-en-pappa_6504722.svd

Detta kommenteras vidare i ett svar från oss samverkande organisationer med att det är existerande barns rättigheter som Barnkonventionen säkerställer. Det är inte en stats rättighet att bedöma vilka barn som ska få komma till världen.

Göran Hägglund debatterar vidare idag, kring de familjepolitiska frågorna och hävdar att kd nu gör ett omtag i sin familjepolitiker.http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vi-gor-omtag-i-familjepolitiken_6513886.svd Detta görs bland annat genom en ökad förstärkning kring vårdnadsbidraget, ett bidrag som i hög grad riktar sig till den traditionella kärnfamiljen. Det är lite ovanligt omtag, kan man tycka, när man väljer att satsa på något som faktiskt en majoritet av föräldrarna genom sina handlingar sagt sig inte vara intresserad av? Rimligtvis ska väl ändå en familjepolitisk förbättring gälla flertalet barnfamiljer, och då utifrån vad föräldrarna själva säger sig vara intresserade av? Och här om någonstans visar det väl sig ändå tydligt hur Göran Hägglund och kd faktiskt är och ”stökar i småbarnsföräldrars liv”?

Kristdemokrater normerar och värderar varje småbarnsförälders liv, tvärtom vad Göran Hägglund påstår i SvD. Han slår sig visserligen på bröstet och menar att han minsann inte letar fel i människors liv, men bara för att välja ett av hans många tal kan man fundera på vad han då menar med följande ord under inledningsanförandet 30 juni 2011, i rikstinget i Umeå, när han berömmer SoU-utredningen Särlevande föräldrars förslag att tidsbegränsa underhållsstöd till ensamstående föräldrar:

”Talande nog förekom i politiken ett helt annat förslag. Det förslaget var att ensamstående föräldrar skulle få ett extra barnbidrag. Det vill säga lite drygt 1 000 kronor per månad. Ett förslag som uppenbart brister i sin relationsanalys. Dels för att det finns en möjlighet för många föräldrar att ta ett större ekonomiskt ansvar för sina barn än de gör. Dels därför att förslaget helt bortser från det faktum att människor anpassar sig till de signaler som staten ger. Om staten, utan behovsprövning, enligt det förslaget – inrättar ett nytt ekonomiskt stöd till föräldrar som separerar – och bara till dessa – skickar staten också signalen att det inte är så viktigt att hålla ihop. För det föräldrapar som kämpar i sin relation, känslomässigt eller ekonomiskt, läggs ytterligare ett argument i vågskålen för att gå skilda vägar. När Tony Blair i England införde ett stöd till ensamstående föräldrar rasslade det till i inkorgen av skilsmässoansökningar från ekonomiskt utsatta. Ekonomi och politisk signalverkan spelar roll för människors beteende.”

Är inte det att lägga sig i föräldrars liv, när man säger att det inte ska vara för lätt att skiljas? När man klargör att om man möjliggör för människor att skiljas, så kommer det att ”rassla in en massa skilsmässoansökningar?”. Som generalsekreterare för Sveriges Makalösa Föräldrar, rikstäckande intresseorganisation för just ensamstående föräldrar, skulle jag vilja säga:

Skäms på dig, Göran! Skäms för din förlegade och fördomsfulla syn på andra vuxna människor! Flertalet av de människor som väljer att gå samman i en familj, och skaffa barn, tror jag kämpar väldigt hårt på olika sätt, för att få relationen att fungera. Skulle jag gå efter vittnesmål från mina medlemmar skulle jag kanske till och med säga att rätt många kämpar alldeles för hårt. Är det något de inte vill göra bara sådär är att lämna in skilsmässoansökningar. Och när de väl gör det, gör de det med genuina intentioner att försöka fortsätta vara en så bra förälder som möjligt, som ger sitt barn det hon/han behöver. Det är skamligt och oroväckande att vår socialminister, med ansvar för bland annat för vår familjepolitik, har en sådan nervärderande och negativ syn på det stora antal föräldrar som inte tillhör kärnfamiljen av en eller annan anledning. Det har du bland annat visat genom att ihärdigt inte vilja träffa Sveriges Makalösa Föräldrar under de år du haft ministerposten.

Vår slutreplik: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/kd-forvanskar-syftet-med-barnkonventionen_6516508.svd

Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Vara, inte göra