Föräldraledighet


Hur förändras ledigheten med fler föräldrapenningdagar? Det har IFAU tittat på, med tanke på de extradagar som tillkommit de senaste årtiondena, och i en rapport kommit fram till att det inte innebar att fler dagar gick till pappan.
Det är ju synd, då balansen långt ifrån är jämn. Jag tror att ett förändringsarbete behöver ske främst hos papporna, och förstås hos arbetsgivarna. DO ska få nog med resurser, så att de kan gå vidare med alla fall som rapporteras in. Inte en enda arbetsgivare ska kunna komma undan med en kommentar!
Just nu pågår ett intressant text hos tidningen Vi Föräldrar, som letar par för att bevisa att det INTE blir lägre inkomst för att den förälder som tjänar mest är lika mycket föräldraledig:
Jag vidarebefordrar en efterlysning från en reporter för tidningen Vi Föräldrar:
De söker föräldrar som vill ha hjälp att räkna ut om ni har råd att dela föräldraledigheten lika. Skulle ni vilja dela lika på föräldraledigheten, men tror att ni inte har råd? Vi Föräldrar har tagit del av nya beräkningar som visar att de flesta familjer där båda jobbar inte förlorar pengar på att låta den med högst lön vara föräldraledig. Detta på grund av till exempel jämställdhetsbonus och skatteffekter. Vissa familjer skulle till och med tjäna på att dela mer lika, trots att den ena föräldern tjänar flera tusen kronor mer i månaden.
Skulle ni vilja ha hjälp att se om det här gäller er? Vi Föräldrar efterlyser nu familjer som vill ha hjälp att räkna på om de har råd att dela lika, och som kan tänka sig att dela med sig av sina tankar och funderingar kring det här i tidningen. Sugen på att vara med? Kontakta i så fall vår reporter Karin Aase (frilans) på karin@karinaase.se eller            
0709-45 97 19      . Kontakta snarast, senast den 7 januari.


Populära inlägg i den här bloggen

Feministiskt Forum 11 maj

Feministiskt Forum