Debattartikel 9
Sluta straffa ensamföräldrar i hämta-tidigt-stressen, 19/12 2011, Newsmill
http://www.newsmill.se/artikel/2011/12/19/sluta-straffa-ensamst-ende-f-r-ldrar-i-h-mta-tidigt-hetsen
Sluta straffa ut ensamstående föräldrar! Emma Henriksson m.fl. tillhörande Kristdemokratiska familjepolitiska arbetsgruppen skriver iSvD:s Brännpunkt att det ska löna att hämta barnen tidigt, och vill därför att staten ska avsätta stimulansmedel för att med hjälp av elektroniska system i förskolorna (s.k. nuddisar) skapa ett system som gör att det lönar sig för föräldrarna att hämta tidigt. Författarna tror att detta kommer att leda till att fler föräldrar hämtar tidigt, vilket leder till ett minskat tryck på förskolan och kortare arbetsdagar för barnen.
Sveriges Makalösa Föräldrar ser det som självklart att föräldrar inte ska behöva betala för mer än den barnomsorg de nyttjar, men vill ändå uppmärksamma den grundläggande tanken i kristdemokraternas text om att ekonomiska belöningar får föräldrar att sluta tidigare på sina jobb. Vi tror att majoriteten av föräldrar vill umgås mer med sina barn, alldeles oavsett ekonomiska belöningar. Men vi ser också att verkligheten för en mycket stor grupp föräldrar är den att de aldrig någonsin kan gå lite tidigare, utan att som konsekvens få lägre lön vilket många av dem ekonomiskt inte klarar av.
Den grupp föräldrar författarna tänker på, är väl främst tjänstemän som relativt fritt kan kompa, flexa ut eller på andra sätt arbeta mer flexibelt. Makalösa Föräldrar tycker självfallet det är viktigt att även denna grupps barn får sluta tidigare, men vi tycker ändå det är viktigt att politiker i sina framtidsvisioner försöker ta hänsyn till alla småbarnsföräldrar; även t.ex. ensamstående föräldrar med liten flexibilitet i sina arbetstider.
Den absolut största grupp föräldrar som tvingas använda maxtaxa är delvis de som har fasta arbetstider som inte alls kan ruckas på, och som dessutom kanske också tillhör låginkomstgruppen, och vi tycker det är synd att det inte finns mer politisk vilja kring denna grupp. Ska den gruppen verkligen straffas ut med höjd barnomsorgsavgift? Visst, man kan hävda att det är upp till var och en att själv fixa sin egen lycka, och t.ex. ordna en högskoleutbildning, men all modern socialpsykologisk och sociologisk forskning visar tydligt att de s.k. val vi gör i livet är starkt avhängiga både tidigare val som gjorts i vår familj och släkt, och villkor som ges oss beroende på var vi t.ex. bor. Det duger inte längre att straffa ut människor för att de inte lyckats tillräckligt bra i form av högavlönat och flexibelt arbete, med andra ord, eftersom det inte är så enkelt som att utgå från att det är deras egna problem.
Och i det sammanhanget vill vi också stanna upp vid familjepolitiska arbetsgruppens kritik över att förskolans avgifter legat på samma nivå sedan 2004, trots att kostnaderna per barn stigit med 25 procent. Jag tycker att ett första värdigt steg vore att faktiskt se till den grupp av föräldrar som ojämförbart har det allra sämst, nämligen ensamstående mammor. Underhållsbidraget (på 1 273 kr) har legat på samma nivå i snart 18 år, förutom en höjning på 100 kronor för över tio år sedan. Kristdemokraterna har om jag förstått det rätt varit en av de starkaste motkrafterna till en höjning av detta enormt viktiga bidrag, som går direkt till den grupp som har det ekonomiskt svårast, och jag skulle gärna vilja höra skälen till varför motståndet mot denna höjning är så hård.Jag skulle önska att Kristdemokraternas familjepolitiska arbetsgrupp nu tydliggör sin omsorg om alla barn, och möjliggör för alla föräldrar att vara mer med sina barn!
- Höj underhållsbidraget och möjliggör för ensamstående föräldrar att t.ex. kunna unna sig att gå ner i tjänst!
- Arbeta för ett mer jämställt föräldraskap och stötta papporna att ta ut mer föräldraledighet, så att de också får chans att vara mer med sina barn!
- Låt alla småbarnsföräldrar få gå ner i arbetstid, utan att ekonomiskt förlora på det, även de som inte har flexibla arbetstider!
Kristdemokraterna har stridit lång tid för vårdnadsbidrag, ett bidrag som faktiskt en mycket liten grupp föräldrar tycks vilja ha, och nu strider de för ett belöningssystem som motverkar långa arbetsdagar för barnen i förskolan för de föräldrar som har lyxen att kunna gå lite tidigare från sitt jobb. Jag måste vara ärlig och medge att jag inte riktigt förstår valet av problematisering, eftersom det under denna höst varit tydligt i förskole-debatten att ett stort problem varit att många föräldrar hetsar varandra till att hämta barnen tidigt, och att det (märk väl, i vissa) bostadsområden innebär nästan tomma förskolor efter klockan tre. Kristdemokrater, var solidariska och se till de grupper av föräldrar som inte berörs av vare sig vårdnadsbidrag eller nuddisar!