Debattartikel


Makalösa Föräldrar, RFSU, Femmis, RFSL, Polyföreningen och Forum för feministiska föräldrar går nu (igen) gemensamt till kritik mot kd:s (påstådda) nya familjepolitik. Artikeln finns att läsa i Svenska dagbladet samt nedan:
Häromdagen lanserade Kristdemokraterna sin nya familjepolitik (Brännpunkt 1/2). De lägger stor vikt vid vad de kallar relationslinjen. Men en genomläsning av förslagen visar att den linjen endast gäller för människor som lever i heterosexuella relationer och i en kärnfamilj. Vi är många som bildar familj på andra sätt och det behövs en modern familjepolitik som också inkluderar oss.
Kristdemokraterna framhåller ofta vikten av att öka familjers valfrihet – samtidigt som de sätter käppar i hjulet för många människor som vill bilda den familj de drömmer. Att de också påstår att de skulle vara intresserade av att bryta normer är rent ut sagt skrattretande.
Kristdemokraterna har inte lagt några förslag som skulle kunna täcka ensamståendes behov. Vi finner inte heller förslag som kan underlätta för familjer med samkönade föräldrar. Jämställdhetsaspekten saknas helt. Vi vet att männen oftast tjänar bättre än kvinnorna och att det leder till att det är kvinnorna som stannar hemma, men endast om de har en man som kan dra in tillräckligt med pengar. Vart tar det oss? I våra ögon är detta inte modern familjepolitik, snarare flera steg tillbaka.
Kristdemokraterna skriver att de vill vidga normen. Det låter bra men vi har svår att se på vilket sätt de gör detta i sin nya familjepolitik. Vi ser istället en relationslinje som cementerar gamla normer, där den heterosexuella kärnfamiljen är rådande. Det är inget fel på denna familjeform, men det är viktigt att se att det finns många andra sätt att bilda familj på.
Det finns i dag många hinder för människor att bilda familj på det sätt de själva vill. För att ge samma möjligheter, samt för att ge alla barn lagligt skydd krävs, flera politiska åtgärder som kristdemokraterna helt valt att ignorera. Vi vet att flera av riksdagspartierna, liksom enskilda politiker jobbar hårt för att driva igenom förslag som skulle betyda en modernisering av den svenska familjepolitiken. Men vi vet också att det finns ett stort motstånd från bland andra Kristdemokraterna som ansvarar för dessa frågor i regeringen och att de blockerar flera viktiga förändringar. Något som inte minst blivit tydligt i den aktuella och mycket angelägna frågan om tvångssteriliseringar av transpersoner.
En annan angelägen fråga är den om barns vårdnadshavare. Barn som har två mammor får inte automatiskt rätt till båda sina föräldrar från start. Extra komplicerat blir det för barn som tillkommit genom insemination i till exempel Danmark. Dessa barn riskerar att förlora den ena av dem om osämja skulle uppstå mellan föräldrarna. Detta beror på att Sverige saknar en könsneutral föräldraskapspresumtion och endast har faderskapspresumtion. Barn som har flera föräldrar än två har heller inte rätt till alla sina föräldrar, eftersom det i Sverige inte är möjligt för ett barn att ha fler än två vårdnadshavare.
Det finns flera exempel på vad en modern familjepolitik skulle kunna omfatta. Rätten till insemination bör till exempel omfatta alla kvinnor, inte som i dag enbart kvinnor som lever i en kärleksrelation. Att ändra dagens regler så att även ensamstående får rätt att inseminera i Sverige har ett brett stöd i riksdagen men Kristdemokraterna sätter sig på tvären, vilket har gjort det omöjligt att komma framåt i denna fråga.
Vi har fler förslag till kristdemokraterna och vi ställer gärna upp med den kunskap och de erfarenheter vi har om partiet är intresserat av att på allvar formulera en normbrytande modern familjepolitik. En politik som inkluderar alla och där alla familjers verklighet respekteras.
Det hade varit klädsamt om det ”omtag i familjepolitiken” som Göran Hägglund lovade förra året hade lett fram till en relationslinje som inkluderade alla typer av familjer. Inte bara de som består av mamma, pappa, barn.
TOMAS AGNEMO
ordförande Forum för Feministiska föräldrar Stockholm
MARIA KEDVALL
ordförande Polyföreningen
ELIDA KINDH
ordförande Femmis
KRISTINA LJUNGROS
förbundsordförande RFSU
SOPHIA LÖVGREN
generalsekreterare Sveriges Makalösa Föräldrar
ULRIKA WESTERLUND
förbundsordförande RFSL

Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Vara, inte göra