skrivarkurs och retorikkurs i sthlm och gtbg


Socialpolitik har fått projekt finansierat av Allmänna Arvsfonden och erbjuder följande i Göteborg och Stockholm:

Vill du bli bättre på att skriva och nå ut med ditt budskap?

Tid och plats:  ABF-Skärholmen måndagar 16-18 med start vecka 10 den 5 mars
Kursen ”Att nå ut” erbjud er dig möjligheten att bättre formulera dina tankar och dina åsikter, spegla din verklighet i text och lära dig fundera kring var och hur du når ut.  Här får du praktiska tips och professionell feed-back på det du skriver och hur du ska nå ut med det du vill säga. Alla jobbar i sin egen takt och du kommer att kunna publicera dina texter under kursens gång på www.socialaktion.nu Vi ger dig också råd och stöd i hur du ska nå ut även i andra sammanhang som du själv väljer. Vi som leder kursen heter Maria Korpskog och Anna Fredriksson. Vi arbetar heltid som frilansjournalister. Anne Skånér, ordförande i Samhällets Styvbarn, kommer att delge sina erfarenheter och bidra med sina tips på hur du gör för att väcka uppmärksamhet. Hon är en flitig bloggare och krönikeskribent. Tveka inte anmäl dig nu! På ordomening@hotmail.com Frågor? Ring Anna 070-79 29 627 eller Maria 070-2502543
Skrivarkursen är en del i projektet Social Aktion där föreningen Socialpolitisk Debatt, som står bakom tidskriften SocialPolitik, har beviljats stöd ur Allmänna Arvsfonden. Läs mer om projektet på:socialpolitik.com/arvsfonsprojekt/
Kursens innehåll: Vi planerar kursen tillsammans och ändrar efter deltagarnas behov, men här är en ram för de åtta träffarna.
5/3 Första kurstillfället lyssnar på vi på varandras erfarenheter och förväntningar inför kursen. Vi skriver en insändare om ett ämne som för tillfället engagerar oss. 
12/3 Att blogga
Vad ska man tänka på när man skriver ett blogginlägg? Anne Skånér ger råd och resonerar också om gränsen mellan privat och personligt.  Blogginläggen publicerar vi på sajten www.socialaction.nu
19/3 Nyhetsvärdering Hur väljer jag rätt media för publicering av mina texter? Till denna gång har ni själva valt en tidning, en sajt eller ett annat media där ni vill bli publicerade. Varför just det?  Vad tror ni krävs för att lyckas? 
26/3 Pressmeddelande som förhoppningsvis leder till en intervju. Hur skriver du för att väcka intresse och få chansen att berätta mera? Vad säger du när du får chansen? Träna på att skriva pressmeddelande. Lär dig vilka krav du kan ställa som intervjuperson.
2/4 Nu är det dags att skriva en debattartikel. Vi drar upp skelettet och du jobbar med din text. Inför nästa kurstillfälle skickar du in din text så andra hinner läsa.
16/4 Vi diskuterar deltagarnas debattartiklar. I stora gruppen, två grupper eller parvis. Lär dig förbättra andras texter genom konstruktiv kritik. Lär dig lyssna på andras råd. 
23/4 Den här gången gör vi det ni tycker ni vill öva mer på. 
7/5 Avslutning. Vad har varit bra? Vad har varit dåligt? Hur kan var och en gå vidare med sitt skrivande? Vi lyfter också blicken och funderar på skrivarcirkeln som en del i projektet Social Aktion.NU!  

Vill du bli bättre på att skriva? 

Kursen ”Att nå ut” erbjuder dig möjligheten att bättre formulera dina tankar och dina åsikter spegla din verklighet i text och dela dina erfarenheter med andra. Här får du roliga och praktiska tips på hur du hittar kreativiteten inom dig själv för att uttrycka det du vill säga. Alla jobbar i sin egen takt och du kommer att kunna publicera dina texter under kursens gång på www.socialaktion.nu men även i andra sammanhang som du själv väljer.
Kursen består av fyra moment, uppdelade på åtta kurstillfällen:
1.      Våga skriva
2.      Enkla och praktiska verktyg för att skriva en bättre text
3.      Så når du ut – opinionsjournalistikens grunder
4.      Praktiskt skrivande
Vi som leder kursen heter Mattias Hagberg, Karin Torgny och Ulla-Karin Karlson. 
Vi har alla tre jobbat som journalister och skribenter i många år.
INTRESSERAD ANMÄL DIG TILL: maria.wallin@socialpolitik.com

Retorikskolan ”Berättandets kraft”  

Att kunna föra sin talan ökar möjligheterna att påverka och skapa förståelse. ”Berättandets kraft” är en kurs för dig som vill bli bättre på att göra din röst hörd i olika sammanhang, stora som små. Vi undersöker berättandets kraft, rösten och kroppsspråket, övar oss i att hantera talängslan och skapa dramaturgi, hittar styrkorna i våra egna erfarenheter och lär oss olika sätt att framföra våra berättelser inför andra. Din egen unika historia är det viktigaste verktyget under kursen. Vi arbetar med att hitta styrkan i berättandet, behålla makten över berättelsen och undvika att hamna i offer- eller krigarroller. Kursen passar både dig som vill tala inför publik och dig som vill stärkas i att föra din talan i mindre sammanhang, till exempel i möten med vården, myndigheter eller i vardagslivet.
Kursledare: Anneli Jäderholm, brukarprofessionell föreläsare med erfarenhet av psykisk ohälsa, samt Linda Weichselbraun, journalist och handledare i erfarenhetsbaserat berättande. Båda har arbetat i Stiftelsen Gyllenkrokens projekt Inre rum och har erfarenhet av att retorikutbilda såväl brukare som personalgrupper
Stockholm    Rainbow Sweden, Magnus Ladulåsgatan 32B
Helgen 5 – 6 maj 
Helgen 12 – 13 maj 
Göteborg måndagar kl 15-17 på Dalheimers hus, Slottsskogsgatan 12
Måndag 5 mars 
Måndag 12 mars 
Uppehåll en vecka
Måndag 26 mars (Anneli kan inte denna gång/gäst i stället)
Måndag 2 april
Uppehåll en vecka (påsk)
Måndag 16 april
Måndag 23 april
Måndag 30 april
Måndag 7 maj (Anneli kan inte denna gång/gäst i stället)

Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Sharbat Gulas ögon...

Feministiskt Forum 11 maj