Flertalet föräldrar sätter syrgasmasken på sina barn först


Jag sitter på ett plan, på väg till barnfattigdomskonferens i Cardiff, Wales. Och som alla andra gånger börjar flygvärdinnorna / -värdarna betona "sätt på dig syrgasmasken först, innan du ger ditt barn en syrgasmask". Vi förstår varför; risken är annars stor att vi själva svimmar och därmed inte kan hjälpa vårt barn.
Men instinkten är så stark, så stor. Därför tjatar också flygpersonalen om samma sak, om och om igen. För de vet. Vi föräldrar tänker intuitivt först på vårt barn. Därefter på oss själva. Detta vet många av oss, naturligt.
Därför blir jag så trött när t.ex. socialminister Göran Hägglund, och märk väl många med honom, prata om att "återinföra föräldrars ansvar". Vet du, Göran och ni andra, för den absoluta majoriteten av oss föräldrar är det en självklarhet att vi först och främst tillgodoser våra barns behov. Och därefter ser till våra egna. Det är DET som är problemet. Många vuxna går inte till t.ex. tandläkaren på tio år, för att pengarna får gå till annat... ishockey-matcher, ridkurs, fotbollsläger, dramakurs... Vi föräldrar låter medvetet vår hälsa ta ett steg tillbaks, och DET kan betala sig om tio, femton, tjugo år! Men det får vara OK.
Så Göran & ni andra, nästa gång ni pratar om att föräldrarnas ansvar inte ska glömmas bort, att socialpolitiken inte får axla de vuxnas ansvar... jag tror att ni kommer bli rätt varse om hur det egentligen ligger till, bara ni tittar riktigt ordentligt.

Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Vara, inte göra