Bli ett styrelseproffs!


Är det inte så vi ofta får information om - hur vi kan bli styrelseproffs genom att gå den kursen eller lyssna på det föredraget?
Men... är det egentligen något bra? Styrelseproffs? Är det en person som sitter i ett tiotal styrelser, som ger en massa intäkter? Är det önskvärt, för just min organisation, med en person som kanske inte brinner för just min organisations frågor, men som är duktig på att sitta i en styrelse?
Organisationen får förstås en kompetent och troligtvis driven styrelseledamot. Och det kan ju faktiskt vara bra. Men, då är det väl viktigt med en balans, dvs. att övriga styrelsen brinner för sakfrågorna. Liksom intresse för en demokratisk process och en lust att vilja förändra samhället.

Så visst, att vara ett styrelseproffs måste inte alls vara fel.
Däremot är jag väldigt glad för IDEA, som på något sätt garanterar en proffsighet i arbetsgivarfrågor, för det är ju inte helt enkelt att vara "arbetsgivare på sin fritid" (som en del styrelseledamöter är) eller vara "arbetsgivare som en del av ett styrelseuppdrag som görs inom ramen för ens jobb" (som det kan vara för andra).
Så, ett "chefsproffs" är inte lika lätt att bli. Det blir du inte på en kurs, precis. ;o)

Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Vara, inte göra