Tvåsamhet bäst för barnen?


13 april publicerades en oerhört trist ledare i Smålandsposten. http://www.smp.se/ledare/tvasamhet-bast-for-barnen(3227653).gm Den är full av felaktigheter och fördomar, dessutom verkar syftet vara att skapa vi-och-dem-tänkande.

Jag svarade med nedan text, som de inte publicerar då Makalösa Föräldrar inte nämnts i ledaren. Så då publicerar jag den här.


Sen när ingår misstänkliggörande och fientlighet i kristen värdering (som ni själva presenterar Smålandsposten)? Hela artikeln genomsyras av ett fruktansvärt ilsket och hårdnackat perspektiv, vars syfte verkar att endast skapa motsättningar mellan olika organisationer och institutioner.

Vilken organisation i Sverige har som målsättning att ”krossa idealbilden av kärnfamiljen”? Vilka genusuppfattningar målar ut kärnfamiljen som ”tvåsamhetens tyranni”? Detta är hårda, och rätt fördomsfulla, påståenden, som bara kan mildras av att exempel nämns som förtydligande och förstående.

Jag tycker dessutom det är skrämmande att låta hela artikeln baseras på ett medvetet eller omedvetet felaktigt antagande, som utgår från Socialstyrelsens stora undersökning. Nej, Marcus Svensson, det går inte att säga att undersökningen visar att barn som bor med båda föräldrar mår bäst. Jag påstår inte att skilsmässobarn mår bättre, till skillnad från dig så har jag inga dolda motiv med min text. Jag försöker inte föra fram en egen sanning som den enda sanningen, genom att tvista till forskningsresultat. Jag vill bara inte att du med din text dels ska ytterligare ge ensamföräldrar mer dåligt samvete, ej heller att du ska få andra att tro att det du för fram är sant. För det är inte vetenskapligt korrekt tolkning du gör.

Det enda sätt som du kan ”bevisa” att ett barn mår bättre av att leva med antingen samlevande föräldrar eller med särlevande föräldrar, vore om du först placerade barnet med samlevande föräldrar och studerade det barnet och sedan tog samma barn och placerade det hos särlevande föräldrar och gjorde samma studie. Och vem som helst förstår att denna studie vore djupt oetiskt.

Såvitt jag vet har jag aldrig stött på någon organisation, forskare, journalist eller annan person som blivit provocerad av att få höra att barn mår bra av att leva med samlevande föräldrar. Jag tror det är en rätt självklar tanke att en stabil och harmonisk kärnfamilj är något fantastiskt. Vad du missat är att det enda som förs fram är att det inte finns någon anledning att nedvärdera alternativa familjekonstellationer. Och det är ju precis vad du gör, när du med din text beskriver hur synd det är om kärnfamiljen, för det är så många som fnyser åt dem, när det i själva verket nu enligt dig finns forskning som visar att kärnfamiljen är bäst. (Fastän jag aldrig hört någon ifrågasätta detta.)

Vi ska inte glömma bort att den absoluta majoriteten av alla barnfamiljer faktiskt är just kärnfamilj. Så de är absolut inte i något underläge, absolut ingen minoritet. Och vi ska inte heller glömma bort att merparten av alla regler och lagstiftningar faktiskt är anpassat efter kärnfamiljens mall. Så det går inte ens att få rätt i att det är en förtryckande norm. Tvärtom, kärnfamiljen är den rådande normen. Och där är den springande punkten. Det enda alternativa familjekonstellationer ber om är att inte låta lagstiftning m.m. endast gälla för kärnfamiljen. Och det är väl ändå inte att begära för mycket?

Och när vi ändå korrigerar feltolkningar: Nej, det stämmer inte heller att pappor är förlorare i vårdnadstvister. Det är också en myt. Domstolar är numera mycket medvetna i sina beslut, och när de måste döma endera föräldern enskild vårdnad (p.g.a. vårdnadstvist) ser de främst till hur föräldraledighet, VAB m.m. fördelats, för att se om en förälder kan sägas ha haft huvudansvaret för vård och omsorg för barnet. Det är i många fall fortfarande modern som då får enskild vårdnad.

Sveriges Makalösa Föräldrar är definitivt inte ute efter att fler ska bli ensamföräldrar. Men vi anser att de som är (eller blir) ensamstående föräldrar ska få leva enligt samma förutsättningar som kärnfamiljen. Och vi värnar om jämställt föräldraskap, t.ex. vad gäller delad föräldraledighet, just för att vi anser att barnet ska ha rätt till båda föräldrar. Vi anser också att föräldrar ska få allt tänkbart stöd till att kunna skapa, utveckla och bibehålla en respektfull relation. Alldeles oavsett om de är samlevande eller särlevande föräldrar. Vi vill att barnets bästa ska stå i centrum, med barnkonventionen som grund. Och vi vill ha ett samhälle som tillåter alla tänkbara familjekonstellationer.

Generalsekreterare och fil dr Sophia Lövgren

Sveriges Makalösa Föräldrar
www.makalosa.org

Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Vara, inte göra