Olika lön för lika arbete

Forum för frivilligt socialt arbete konstaterade innan och under Almedalen att det ekonomiskt är stor skillnad på statsbidrag mellan olika frivilliga organisationer. Jag har redan skrivit om det innan, men vill ändå ta upp detta viktiga ämne igen.

Humanitära organisationer får 3,03 kr per arbetad frivilligtimme, politiska partier 14,86 och idrottsföreningar 17,19. Frivilliga försvarsorganisationer får så mycket som 34,58... medan minst bidrag får föräldraföreningar (0,94).

Skillnaden är svår att förstå, och ännu har inga försök till förklaringar getts. Det är en skamlig skillnad, då det rätt lätt går att lägga ett genusperspektiv på detta.

Frivilligt arbete är en viktig del av samhället och värderas idag till ca 400 000 heltider. Frivilligarbetet behöver också en grundstruktur och organisation, om det ska bli framgångsrikt.

Hjälp oss att hjälpa! En första åtgärd är att snarast stötta föreningar att söka projekt i Europeiska Socialfonden, och förskottera pengarna. En andra åtgärd vore att snarast ge en rimlig förklaring till skillnaderna.


Frivilliga insatser och statliga bidrag per timme (kr)
Humanitära organisationer 3,03
Föräldraföreningar 0,94
Handikapp/patientföreningar 23,68
Invandrarorganisationer 8,51
Kvinnoorganisationer 6,76
Pensionärsorganisationer 1,79
Nykterhets/antidrogorganisationer 12,1
Idrottsföreningar 17,19
Miljöorganisationer 7,42
Frivilliga försvarsorganisationer 34,58
Politiska partier 14,86

Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Vara, inte göra