Nya rön om fattigdom och utsatthet

Ungdomsstyrelsen konstaterar i en ny undersökning att allt fler unga ensamstående föräldrar riskerar ekonomisk utsatthet. Från att en av fem unga ensamstående föräldrar år 2001 led av dålig ekonomi var det 2009 tre av fyra. Rapporten Ung Idag 2010 går att läsa här.

Detsamma konstaterar Anna Angelin i en ny avhandling, som hon berättade om på Majblommans föredrag i Almedalen. Unga ensamstående föräldrar löper också större risk att i framtiden vara marginaliserade, då det blir allt svårare att komma in i samhället, t.ex. beroende på svårighet att få barnomsorg på tider utanför normal kontorstid. Hennes avhandling, Den dubbla vanmaktens logik, kan du hämta här. En marginaliserad ung löper 6-7 gånger större risk att fortsättningsvis vara marginaliserad. Med tanke på den ohälsa detta medför, läs gårdagens blogg, blir detta enormt oroväckande. Vad är det för framtid vi är med om att skapa?

Låt oss genast lägga resurser på ensamstående föräldrar, och särskilt unga ensamstående föräldrar! Mål att uppfylla för den regering som vinner nästa mandatperiod vore t.ex.:

1. Flexibel barnomsorg med tider utanför kontorstider.
2. Familjecentraler i varje kommun.
3. Billigare resande för ensamföräldrar.
4. Riktade resurser för ensammammor, en grupp som all forskning tydligt visar har sämst hälsa.
5. Riktade resurser för att skapa vårdnadsfred, som motsats till vårdnadstvist.

Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Vara, inte göra