Alliansens nya familjepolitik

Idag presenterar Alliansen sin nya familjepolitik, i sammanfattning och i pdf-fil.

En av punkterna gäller barnomsorg på obekväm arbetstid, där alliansen vill uppmuntra kommuner att tillhandahålla detta om efterfrågan finns. Ett skäl till varför alliansen endast vill uppmuntra, är att de menar att väldigt få föräldrar egentligen har behov av detta då de oftast finner egna lösningar. Jag tror att det är väldigt många som finner egna lösningar, då ensamföräldrar är en på många sätt kreativ och påhittig grupp som skapar egna sätt för att komma på hur de bäst ska pussla med livet. Men det innebär inte att kommunerna själva ska få välja att inte erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid. Ett skäl till varför kommuner inte anser att det finns ett behov, kan ju vara att en stor del av dessa föräldrar inte får information om att det går att ansöka om barnomsorg på obekväm arbetstid, och som bara därför går på knäna i desperation över att försöka komma på egna lösningar. Och varför överhuvudtaget riskera skapa en situation där det måste till några få föräldrar som ska behöva ansöka och kämpa om barnomsorg på obekväm arbetstid, för att den större gruppen föräldrar ska få kännedom om vad de också kan ansöka om?

Alliansen vill också föräldrar med gemensamma barn som separerar ska erbjudas samarbetssamtal för att kunna enas om det fortsatta gemensamma ansvaret för barnen. Det är ett bra initiativ med en förhoppning om att kunna skapa vårdnadsfred, men jag tycker att även s.k. sociala föräldrar ska kunna erbjudas samarbetssamtal med den biologiska föräldern vid separation. Om du som partner till en ensamförälder bott med, delansvarat för och deluppfostrat ett barn från det att barnet kanske var spädbarn, i flera år, så är det självklart att du är en viktig person för det barnet och på något sätt - utifrån ett barnpespektiv - behöver få fortsätta vara en viktig resurs för det barnet.

Bra med att barn ska kunna ha två folkbokföringsadresser och att ensamförälder ska kunna överlåta en del av föräldrapenningen till någon annan. Men varför i all världen BÖR man ÖVERVÄGA att höja underhållsstödet?! Underhållsstödet höjdes år 2006 med 100 kr till 1273 kronor, innan dess hade det inte höjts på 12 år! Det har alltså dessutom varit ett fruset belopp i fyra år! Höj snarast till minst 2000 kr!

Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Vara, inte göra