Strategisk eller operativ?

Jag gillar Skyddsvärnets pressmeddelanden, ofta författat om jag förstår det rätt av direktor Nilla Helgesson. Hon tar sig tydligen ofta tid för reflektion, vilket skapar en djupare text än en "enkel nyhet", och det märks också att hon är passionerad kring frågor om idéburen sektor. Nu senast skrev hon om strategi för civilsamhället.

Hon konstaterar att hon alltför ofta måste arbeta operativt, istället för strategiskt, och det känner jag igen. Jag har kompetens för, formell utbildning för och lust till att tänka strategiskt, och verkligen försöka skapa en nydanande, fräsch, kritisk och modig intresseorganisation, som lyfter fram inte bara viktiga frågor som diskuteras idag, utan även frågor som inte ens har börjat diskuteras. Det är vad jag längtar efter! Men ofta blir det lite "akut-utryckningar" som tar min tid. Jag har snarare påbörjat pusslandet av tio små pussel, istället för att få tid för det där 3,000-bitars pusslet...

Denna kamp gäller ju främst mindre organisationer, och det finns här en utmaning, då en liten organisation som Makalösa knappast kan ha en personalchef anställd, för ca 2-5 anställda... Men ett gediget arbetsgivaransvar borde definitivt kräva denna special-kunskap. Istället för specialister behöver jag hitta generalisterna. Men det för inte bli för mycket bredd, och för lite djup... Till skillnad från större organisationer, dock, behöver jag inte vänta till nästa ledningsmöte för att fatta beslut om en viss förändring. Ledningen är ju jag, och ofta ordförande samt kassör... Det skapar en unik flexibilitet.

Nilla Helgesson citerar Richard Branson, som tydligen ska ha sagt att ett företag aldrig bör vara över 100 anställda, för då tappar de närhet och ansvarskänsla/lojalitet för företaget. För mig var det en liten kul grej att stöta på detta citat, då jag i flera år funderat kring just detta. Hur en stor organisation kanske mer börjar förändras till en institution. Och hur blir det då med "uppgiften" att snabbt och flexibelt se de nya samhällsproblemen och förhålla sig till de rörelser och trender som finns...

Ja, jag vet inte... Jag menar verkligen inte att ställa en typ av organisation mot en annan. Båda behövs! Men det jag skulle önska vore någon form av "stödverksamhet" för just mindre organisationer, t.ex. vad gäller tillgång till specialist-kunskaper som de inte kan men vill tillgodose internt, t.ex. vad gäller ekonomi och personal. Nu finns IDEA, och de har generöst stöd för rådgivning. Kanske det skulle behöva kompletteras med ett större stöd, som t.ex. jämställdhetsplaner, kompetensutveckling m.m.?

Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Sharbat Gulas ögon...

Feministiskt Forum 11 maj