Feltänk i systemet

Shora Esmailian skriver i Dagens Arena, med viss frustrerad ton hör jag, om IPCC-rapporten som presenteras imorgon. Och om hur sakta världen tycks reagera. Halten växthusgaser är på högsta nivån på minst 800 000 år.

Jag ska delta på ett seminarium som Mp och Globe arrangerar på fredag, vad gäller Global Risk and Oppurtunity Indicator och en första risk-diskussion kring IPPC-rapporten. Jag hoppas, naivt?, att detta är det första steget mot en konkret förändring.

Det är något stort feltänk som förstör bokstavligen vår framtid. En forskare (vem?) hade kommit fram till att vår benägenhet att själva förändra vårt beteende är liten, om vi kalkylerar att väldigt få andra medmänniskor kommer att göra detsamma.

Dessutom finns det ett feltänk kring vårt system. Vårt kapitalistiska samhälle är ett SYSTEM, och däri finns både produktion och konsumtion. MEN många av våra politiker pratar om att vi måste arbeta mer (ja, ni vet vem) - vilket i många fall trots allt innebär producera mer varor - för att rädda ekonomin och jobben. Vilket förstås då innebär att också KÖPA mer varor. MEN för att rädda vår planet måste vi ju minska vår konsumtion. Ekonomins olika delar samspelar och motverkar med varandra, det är ju det som är den kapitalistiska förökningsprocessen. Och så länge vi inte vågar prata klarspråk, kommer ingen konkret handling komma ut av detta (från politisk nivå).

Vi måste med andra ord konsumera MINDRE, arbeta MINDRE, sänka vår västerländska levnadsstandard en smula, och sänka takten. VARFÖR pratar vi aldrig om detta?




Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Vara, inte göra