Förskola skadligt för små barn?


Eva Rusz, psykolog, skrev i tisdags en omdebatterad text om förskola, som du kan läsa mer om här: http://www.facebook.com/martina.nilsson.9
Martina Nilsson skrev ett svar på Facebook, som du kan läsa om här, eller nedan (som jag håller med om 100%!): http://www.facebook.com/martina.nilsson.9
Nästan var 10:e förälder har väntat med att hämta ut läkemedel till sina barn av
ekonomiska skäl. Tuffast är det för de ensamstående föräldrarna (oftast kvinnor). Att diskutera barnfattigdom utifrån föraktfulla skrivningar om "prylar" tyder i bästa fall på en enorm okunskap och nonchalans. 

Ska vi ha en seriös diskussion så behöver vi också diskutera vilka förutsättningar som finns på arbetsmarknaden, och vad de innebär för oss kvinnor (och mammor). Kvinnor har lägre lön, sämre anställnings villkor, sämre arbetstider och lönegapet mellan könen ökar som mest under småbarnsåren. Kvinnor tar ut 80% av föräldraledigheten.

Vi behöver också diskutera vad som har hänt med den offentliga sektorn, som sen 90-talet fått allt mindre resurser trots att de som behöver omsorg har blivit fler. De senaste åren ser vi också hur skattesänkningar för de som redan tjänar mest och privatiseringar där skattepengar går till privata företagsägares fickor tär på vår gemensamma välfärd. barngrupperna växer och skolresultaten sjunker.

Istället för att då moralisera över enskilda föräldrar, som redan sliter för att få jobb, barn och liv att gå ihop, har jag andra förslag till lösningar för att vi ska kunna göra det så bra som möjligt för de vi älskar mest.
- individualisera föräldraförsäkringen, både mammor och pappor ska vara hemma.
- förkorta arbetsdagen till 6-timmar med bibehållen lön.
- höj de lägsta lönerna
- Förläng föräldraledigheten och höj ersättningen
- använd skattepengarna till den offentliga sektorn
- minska barngrupperna och öka personaltätheten
- säkerställ planeringstid och utvecklingsmöjligheter för personalen i förskolan
- utveckla föräldrainflytandet
Förskolan är till för barnens skull och har en egen läroplan, och det går ofta bättre i skolan för de barn som gått i förskolan. Vi ska värna och satsa på förskolan.

Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Vara, inte göra