Massmedial strategi


Med anledning av att flera journalister kontaktat mig och velat ställa frågor om ensamföräldraskapets konsekvenser, i samband med de oerhört tragiska händelserna i dels Sigtuna, där två bröder mördades av sin mor, och i dels Ljungby, där en pojke nyligen mördats vars mor anmälts för missförhållanden enligt socialtjänstlagen, vill jag bara informera följande:
Jag har tydliggjort att det självfallet inte finns något samband mellan ensamföräldraskap och dessa tragiska händelser, även om det självfallet kan vara, och säkert ofta är, extra tungt att vara ensam ansvarstagande och enda familjeförsörjaren i en barnfamilj. Detta gäller ju oavsett om det är heltidsföräldrar, varannan-vecka-föräldrar eller umgängesföräldrar, och även andra slags föräldrar. Vi i Sveriges Makalösa Föräldrar möter naturligtvis inte oftare föräldrar som potentiellt kan skada sina barn, än vad andra typer av föräldraorganisationer kan möta dem. Samtidigt arbetar vi aktivt för ett samhälle som på många olika sätt ger möjligheter till bättre ekonomiska villkor, bättre sociala mötesplatser och bättre jag-stärkande sammanhang för både föräldrar och barn, för att vi självfallet ser att det finns många barnfamiljer som mår dåligt av de exkluderande situationer som finns nu, må det vara utförsäkring, arbetslöshet, vårdnadstvist osv.
På frågor vad vi konkret gör, utifall det faktiskt finns någon förälder som söker explicit hjälp hos oss, för att de inte orkar vardagen eller vad vi gör om andra föräldrar berättar om misstänkta missförhållanden, har jag sagt att vi 1. erbjuder självhjälpsgrupper och stödgrupper för de föräldrar som söker hjälp inom Makalösa, 2. har direktkontakt med både myndigheter och stöd/hjälp-organisationer som vi snabbt kan förmedla hjälp till och 3. hänvisar de föräldrar som sagt sig vara orolig för något barn till socialtjänstlagens mycket tydliga riktlinjer: ”alla som får kännedom om något som är oroväckande bör anmäla detta till socialtjänsten”, och detta får man göra anonymt.
Socialtjänstlagen (då särskilt kap 14) kan man finna här:http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3911&bet=2001:453#K14
Hör självfallet av er till mig om det är något!

Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Vara, inte göra