Pressmeddelande: Varför får vi ensamföräldrar helt motsatta budskap och löften från våra politiker?

Under partidebatten i fredags, i ABF-huset sveavägen, som Makalösa Föräldrar arrangerade i samråd med ABF Stockholm och Arena Idé diskuterade nedan inbjudna politiker ensamförälders villkor samt barnfattigdom i relation till det europeiska året för bekämpning av fattigdom och social utestängning.

Politikerna Peter Eriksson (mp), Veronica Palm (s) och Josefin Brink (v) samt Ulf Kristersson (m), Emma Henriksson (kd), Ann-Katrin Åslund (fp) och Jonas Naddebo (c) diskuterade bl.a. arbetslinjen, kollektivtrafik, underhållsstöd, barnbidrag och flexibel barnomsorg. De viktigaste åtgärderna enligt de rödgröna var t.ex. höjda bidrag samt en lagstadgad barnkonvention. Alliansen däremot pekade på bl.a. höjt flerbarnsbidrag och möjligt differentierat underhållsstöd som viktiga åtgärder.

I söndags, 22 augusti, lovade socialminister Göran Hägglund (kd) i SVT att bostadsbidraget för barnfamiljer kommer att höjas om alliansen vinner valet. http://svt.se/2.128339/1.2114006/alliansen_vill_hoja_bostadsbidraget_for_barnfamiljer?lid=senasteNytt_1765014&lpos=rubrik_2114006

Göran Hägglund ser det som viktigt att stärka ekonomin för de barnfamiljer som har den minsta ekonomin, och bostadsbidraget anser han har en mycket bra fördelningspolitisk profil.

Konstigt nog kom det rakt motsatta beskedet fram under partidebatten i fredags. Devrim Mavi, moderator under seminariet samt chefredaktör för Arena Idé valde en gång under seminariet att endast låta politikerna svara ja eller nej på höjt bostadsbidrag nästa mandatperiod: Veronica, Josefin och Peter svarade ja, medan Ulf, Emma och Ann-Katrin svarade nej. Jonas svarade ja, men i helt förändrad form. Enligt alliansen var andra bidrag bättre än just bostadsbidraget, då risken för missbruk är för stor. Dessutom ansåg de att marginaleffekten var alldeles för liten.

Makalösa Föräldrar vill snarast få en förklaring till dessa helt motsatta åsikter, vilket är det egentligen som gäller, samt också få en konkret redogörelse för vad de två blocken anser är de mest effektiva åtgärder för att minska de ca 57 000 ensammammor som lever i fattigdom eller de ca 340 000 barn vars familj lever under låginkomstgränsen.



Avslutningsvis skulle Makalösa Föräldrar uppskatta en korrigering av SVT:s ovan länkade artikel, där det står att förslaget från alliansen ”innebär att en familj med ett barn får 350 kronor mer i bostadsbidrag varje månad. Familjer med två barn får en höjning på 425 kronor och familjer med tre barn eller fler får 600 kronor extra. Samtliga förslag gäller även ensamstående med barn.” Sedan när inkluderas inte ensamstående med barn in i begreppet ”familj”?



Besök gärna hemsidans nyhetssida och ta del av en sammanfattning av partidebatten 20 augusti! www.makalosa.org.



För mer information kontakta generalsekreterare Sophia Lövgren, 0702-023010 eller sophia.lovgren@makalosa.org.

Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Vara, inte göra