Pressmeddelande: Svenska folket vill prioritera bekämpandet av barnfattigdom, men vad tycker politikerna?

Makalösa Föräldrar arrangerade fredagen 20 augusti en partidebatt kring barnfattigdom och ensamföräldrar, i anslutning till det europeiska året för bekämpning av fattigdom och social utestängning, i samverkan med ABF Stockholm och Arena Idé.

Barnfattigdom är ett aktuellt och viktigt problem; 57 000 ensammammor lever under fattigdomsgränsen och år 2009 levde över 340 000 barn under låginkomstgränsen.

Till ABF-huset bjöd vi först in partipolitiker, då vi tyckte att barnfattigdom var ett nationellt problem som borde diskuteras på toppnivå. Endast Miljöpartiet tyckte detsamma, och skickade Peter Eriksson. Därefter bad vi partierna skicka in rikspolitiker med erfarenhet av riksdagsarbete, av samma skäl. Socialdemokraterna skickade då Veronica Palm och Vänsterpartiet skickade Josefin Brink. Från alliansen kom Moderaternas Ulf Kristersson, Kristdemokraternas Emma Henriksson samt Folkpartiets Ann-Katrin Åslund (kommunpolitiker). Från Centerpartiet skulle Elisabeth Thand Ringkvist komma, som i sista hand fick förhinder, och istället valde man att skicka fritidspolitikern Jonas Naddebo. Makalösa Föräldrar betonade till främst Folkpartiet och Centerpartiet att vi tyckte det var viktigt att de deltagande politikerna skulle ha politisk rikskompetens, för att debatten skulle ge så mycket som möjligt. Av detta går det inte att dra andra slutsatser än att det finns politiska partier som inte tycker det är viktigt att diskutera barnfattigdom på riksnivå.

Tyvärr är vår erfarenhet inte unik. SAMBA (www.samba.nu), Samarbete för barnen, skulle 26 augusti ha arrangerat en debatt om barnfattigdom, ohälsa m.m., som skulle direktsändas i SVT Forum / Kunskapskanalen. Denna debatt hade varit planerad sedan länge, men trots detta tackade Alliansen nej till att skicka politiker medan de rödgröna tackade ja.

Det är inte bara ideella organisationer som tycker att frågan kring barnfattigdom bör ha högsta prioritet. Så tycker även svenska folket. Synovate frågade augusti månad ett tusental personer, där 93 procent svarade att barnperspektivet är viktigt vid politiska beslut. 48 procent ansåg t.o.m. att barnperspektivet var viktigare än andra aspekter.

Makalösa Föräldrar vill nu veta vad främst alliansen anser vara viktigare frågor än barnfattigdom och barn och ungdomars ohälsa.



PS: I veckan kom ett första pressmeddelande ut, där det stod att både alliansen och de rödgröna sa nej till höjt bostadsbidrag. Det var felaktigt formulerat; alliansen sa nej och de rödgröna sa ja, vilket korrigerades i ett nytt pressmeddelande.



För mer information kontakta generalsekreterare Sophia Lövgren

0702-023010

sophia.lovgren@makalosa.org

Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Vara, inte göra