Rödgrönas regeringsplattform lovar gott, men det finns mer att göra!

Efter att ha läst Alliansens valmanifest, som jag skrev om i en Newsmill-artikel, http://www.newsmill.se/artikel/2010/08/28/varf-r-osynligg-r-alliansen-gruppen-ensamf-r-ldrar-och-barnfattigdom-i-sitt-valma, så visste jag inte riktigt vad jag skulle förvänta mig, men i flera hänseenden har de rödgröna http://www.rodgron.se/wp-content/uploads/2010/08/regeringsplattform-med-tabeller.pdf tydligt visat att de tänker sig ett tydligare stöd till ensamföräldrar.

De vill t.ex. höja underhållsstödet och bostadsbidraget för ensamstående föräldrar samt till år 2015 sänka barnfattigdomen med 50 000 mindre socialbidragsberoende familjer. De hänvisar också till förslag vad gäller arbete och utbildning, och här antar jag det främst gäller höjt studiemedel samt höjt tilläggsbidrag för studenter med barn, rimlig inkomsttrygghet vid arbetslöshet, billigare arbetslöshetsförsäkring samt lönekartläggningar för och handlingsplaner mot lönediskrimineringen av kvinnor.

Det som väcker mest entusiasm för Makalösa Föräldrar är kanske dock tanken att utreda om barnkonventionen ska ingå i svensk lagstiftning och idén att modernisera familjepolitiken. Det är då här de stora visionerna kan komma in, och kanske också här de mest rejäla och konkreta satsningarna för ensamföräldrar och mot barnfattigdom kan göras? Jag är nämligen övertygad om att allt inte behöver handla om individuell ekonomisk förstärkning, även om underhållsstöd, bostadsbidrag, studielån, a-kassa osv. är oerhört viktiga inkomstkällor för en ensamförälder som t.ex. är arbetslös eller studerar.

En plattform är ju också ofta något att ta avstamp ifrån och utgå från, så här kommer förslag på hur vi efter valet kan bygga ett i sanning moderniserat Sverige:

- Nöj er inte med att stimulera kommunerna att i större omfattning erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid. Gör en ordentlig ekonomisk analys grundat på de kommuner som i rätt stor omfattning har nattis m.fl. och jag är övertygad om att de individuella och samhälleliga vinsterna är större än kostnaderna, t.ex. i form av möjligheten att få ett jobb alternativt få ett nytt, bättre betalt jobb, i form av minskat tvång att kräva av sina släktingar och vänner att de ska ställa upp och i högre grad entusiasmerad förälder som arbetar med det hon/han trivs med.

- Passa samtidigt på att göra en ekonomisk analys av vinsterna med en lättillgänglig och relativt billig familjerådgivning, kontra de ekonomiska och känslomässiga förlusterna av en svår och långdragen vårdnadstvist, och nöj er inte heller där med att bara stimulera kommunerna att erbjuda detta. Vårdnadsfred är något hela samhället vinner på!

- I detta sammanhang kan det också vara viktigt att se behovet av kommunala familjecentraler, med personal insatta i vårdnadskonflikternas problematik och utbildade i genuskunskap. De kan vara viktiga verktyg i arbetet med ett helt jämställt föräldraskap vad gäller t.ex. föräldraledighet, VAB-dagar och därmed också vårdnad.

- Förstärk samtidigt de frivilliga organisationer som aktivt arbetar med självhjälpsgrupper för föräldragrupper och möjliggör utvecklandet av ny, innovativ självhjälp särskilt vad gäller ensamföräldrar. Naturligtvis inkluderas här stödgrupper för barn vars föräldrar genomgår separation.

Som ni märker ligger fokus på förebyggande insatser. Som jag nämnde i en tidigare artikel, http://www.newsmill.se/artikel/2010/08/26/barnfattigdom-och-politikers-ovilja-att-prioritera-ett-barnperspektiv, så rekommenderar Socialstyrelsen i sin rapport Olika villkor för barn och ungdomar i kommunerna att både kommuner och landsting arbetar mycket mer förebyggande och långsiktigt än vad de gör nu. Makalösa Föräldrar håller med. Det finns enormt stora ekonomiska, sociala och personliga vinster av att arbeta förebyggande och långsiktigt, naturligtvis även på statlig nivå. Tack vare en bra rödgrön regeringsplattform kan vi kanske sluta med brandkårsutryckningar och börja med det visionära arbetet.

Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Vara, inte göra