Pressmeddelande: Ge oss raka besked, Ulf Kristersson & Göran Hägglund!

Som ny socialförsäkringsminister, med kan man hoppas nära samarbete med socialminister Göran Hägglund, vill vi i Sveriges Makalösa Föräldrar vända oss till dig och Göran med förhoppningen om raka besked.

Vi sågs under vår partidebatt 20 augusti, i ABF-huset Stockholm, där vi förutom dig bjudit in bl.a. Peter Eriksson, Josefin Brink, Veronica Palm och Emma Henriksson. Då presenterade vi, utifrån siffror från bl.a. Rädda Barnen, Majblomman, Ungdomsstyrelsen, SCB och förstås våra egna rapporter, statistik som åtminstone vi tyckte var oroväckande.

Barnfattigdomen har ökat från åtta procent år 2004 till tolv procent år 2008. 57 000 ensammammor lever idag i fattigdom. Över 340 000 barn levde år 2008 i relativ fattigdom. 24,5 procent av ensamföräldrar med ett barn samt 36 procent av ensamföräldrar med två eller fler barn levde år 2009 under låginkomstgränsen. 75 procent av alla unga ensamföräldrar lever med så knappa ekonomiska resurser att det är en fråga om fysisk och psykisk ohälsa.

När vi frågade ut de inbjudna politikerna framkom bl.a. att båda blocken tyckte det var viktigt att öka antalet jobb, men medan de rödgröna betonade vikten av att höja underhållsstöd (som höjts med ynka 100 kronor på sexton år), bostadsbidrag och barnbidrag, så ville du istället lyfta fram att gruppen genuint ensamstående föräldrar (dvs. där det inte finns en till förälder) är väldigt liten samt att det viktigaste är att bryta mönstret där barn aldrig får se sina föräldrar tjäna egna pengar. Vi i Sveriges Makalösa Föräldrar håller helt med om att det är viktigt att bryta alla destruktiva mönster, men Ulf, det viktigaste just nu är att se till att de fattigaste barnen i Sverige får leva på samma villkor och med samma rättigheter vad gäller lagad mat varje dag, glasögon om så behövs och utan den ständiga oro och ångest som tillkommer när barnen tvingas se hur deras föräldrar förgäves försöker vända på slantarna (och bl.a. bortprioritera sin egen hälsa).

Vi fick inga raka besked av dig då, Ulf. Det som lyftes fram var bl.a. vårdnadsbidrag, jämställdhetsbidrag och RUT-avdrag, och vi vill hävda att detta inte är särskilt intressant för de ensamföräldrar som lever under fattigdomsgränsen. Vi letade förgäves efter några besked i moderaternas valmanifest. Och återigen framkom i de s.k. skarpa förslagen vårdnadsbidrag, jämställdhetsbonus samt höjning av det särskilda bidraget för barn inom ramen för bostadsbidraget (som dock inte gynnar de barn som har delat boende hos båda föräldrarna).

För någon månad sedan skrev jag en artikel i Newsmill. Denna artikel besvarades omedelbart med en artikel av Göran Hägglund, men om det var ett svar till mig vet jag inte, eftersom det i texten inte finns en tillstymmelse till raka besked.

I år är det Europeiska året för bekämpning av fattigdom och social utestängning. Svenska ESF-rådet har regeringens uppdrag att genomföra detta temaår. Eftersom du, Ulf, under partidebatten 20 augusti bl.a. hävdade att barnfattigdomen inte var det största problemet undrar vi om du och Göran inte accepterar eller håller med om ovan siffror som kommit fram, som tydligt visar ett växande problem, eller om du inte anser att det är särskilt viktigt? Det finns fattiga barn i Sverige och det är inte acceptabelt. Håller ni med om detta?

Vi vill ha raka besked, Ulf Kristersson, med Göran Hägglund vid din sida. Hur tänker ni bekämpa barnfattigdomen i Sverige och på vilka sätt kommer ni att förbättra villkoren för de drabbade barnen?



Generalsekreterare & fil dr Sophia Lövgren

Sveriges Makalösa Föräldrar

www.makalosa.org

sophia.lovgren@makalosa.org

08-7201414

Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Vara, inte göra