Valåret 2014, del 1

Vilka ensamföräldrafrågor vill de politiska partierna driva 2014 och framåt? Del 1.


Sveriges Makalösa Föräldrar har inför valåret genomfört en kortare studie, riktat till alla politiska partier. Alla partier utan Moderaterna och Sverigedemokraterna har (för en del partier; efter rätt många påminnelser) svarat. Moderaterna svarar inte alls varför de inte vill besvara våra frågor; Sverigedemokraterna har uppgett att de inte riktigt har tagit ställning i alla våra frågor. Våra frågor finns att läsa här.

Del 1 av detta pressmeddelande innehåller partiers svar på frågor som rör arbetsliv och arbetsmarknad. Del 2 fokuserar  vårdnadstvister, föräldraförsäkring och övriga ekonomiska stöd.

FP menar att barnomsorg med obekväm arbetstid är ett av det viktigaste stödet för ensamföräldrar, men lyfter även fram möjligheten för andra närstående än barnets föräldrar att vabba som en positiv förändring. KD vill att föräldrar i än högre grad ska uppmuntras till att stanna hemma med sina barn eller välja t.ex. familjedaghem. C vill ge mer resurser till förskolorna samt skapa heltidsarbete som en norm (men inte med mer tvång).
V, Mp och S vill att staten enklare ska kunna kräva att kommuner erbjuder barnomsorg på obekväm arbetstid. S vill skärpa arbetsrätten, bland annat mot långa visstidsanställningar. V och Mp vill också motarbeta ofrivilligt deltidsarbete, både i form av stöd till arbetstagaren och som kunskapsfråga hos chefen. V och Mp vill också sänka den normala arbetsveckan.


Sveriges Makalösa Föräldrar stödjer stöd till mer barnomsorg på obekväm arbetstid men vill betona att det fortfarande är upp till enskilda kommuner att välja om det är det de vill satsa på. Och det valet görs alltför sällan. Dessutom är det viktigt att förstå att den grupp ensamföräldrar som är ekonomiskt och socialt utsatta, inte alltid har det nätverk som behövs, för att t.ex. kunna hoppa in och vabba. Även om vi alla önskar ett starkt och pålitligt nätverk, med människor som har gott om tid och som älskar att vara med våra barn, så är det inte alla förunnat. Det är då vårt samhälle ska kunna erbjuda stöd. Så sker inte idag. Bra lösningar är t.ex. sex-timmars-arbetsdag för småbarnsföräldrar och stöd för ensamföräldrar att stärka sina nätverk. Vi beklagar den envisa uppbackningen av barnomsorgspeng som finns, då det statistiskt uppenbarligen inte är något som majoriteten av föräldrarna vill ha. Dessutom är det ju inte något som är valbart för t.ex. ensamföräldrar. 

Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Vara, inte göra