TRRC dag 94

Idag är det Edward Singhateh, en man som en stor del av det gambianska folket fruktat, som ska möta TRRC. Singhateh lämnade landet och valde frivilligt att återvända till Gambia för att ge sin bild av vad som hänt.

Singhateh var en av få män som planerade och genomförde kuppen 1994, och sågs länge som nr 2 efter Yahya Jammeh. Han medgav vissa brott, särskilt under kuppen, men förnekade tortyr och mord som han anklagades för efter kuppen.

Det är utan tvekan mycket underligt att Singhateh varit närvarande vid flera tillfällen, då det begicks mord, men aldrig själv gjort något utan "bara observerat", som han själv säger. Han gav order om att främst soldater (vid kuppen) skulle mördas, för han (och de övriga) var arga. Men han säger att han nu inser hur fel det var.

Essa Faal, TRRC åklagare, försökte verkligen utmana Singhateh, som själv är advokat (och varit ordförande i ECOWAS kommitte) men lyckades inte riktigt. Och trots Singhatehs ord så har han ännu kvar ett rykte som elak, sadistisk och farlig.
Populära inlägg i den här bloggen

Vad gör en generalsekreterare?

Fredrik Reinfeldts personlighet: näringslivet garanterar välfärd bättre än politiker

Sharbat Gulas ögon...