Var tredje barn bor växelvis

SCB senaste statistik. Läs också senaste rapporten.

35 procent av barnen med separerade föräldrar bor växelvis ungefär lika mycket hos sin mamma som hos sin pappa. Bland barn vars föräldrar nyligen har separerat gäller det hälften av barnen.
Vart fjärde barn i Sverige, eller 480 000 barn, har föräldrar som separerat eller aldrig levt tillsammans. SCB har genomfört en undersökning där man frågat föräldrar som inte lever ihop hur de löser boendet och ekonomin för sitt gemensamma barn.    
En vanlig månad bor barn med särlevande föräldrar i genomsnitt 21 dagar hos sin mamma och 9 dagar hos sin pappa. Vissa barn bor mest eller enbart med den ena föräldern medan andra barn bor lika mycket hos båda föräldrarna, så kallat växelvis boende.   
Växelvis boende är vanligast bland barn i 7–9-årsåldern, däremot är det inte lika vanligt bland tonåringar. Det är vanligt med växelvis boende om föräldrarna är födda i Sverige samt har hög utbildnings- och inkomstnivå.
Även om växelvis boende blivit vanligare bor de flesta barn mest eller bara hos sin mamma. Drygt hälften av barnen bor mest eller bara hos mamman, medan knappt ett av tio barn bor mest eller bara hos sin pappa.  

Att komma överens om ekonomin

En del föräldrar har själva  kommit överens om hur barnets försörjning ska lösas. Nästan hälften av mammorna anger att föräldrarna själva kommit överens. Pappor anger i något större utsträckning än mammor att man kommit överens själva. Det är också många som har ansökt om underhåll via Försäkringskassan. De som själva kommit överens har oftast valt att betala hälften av kostnaderna var eller att ha under­håll. Ungefär 80 procent av de som har barnet boende hos sig mest eller hela tiden tar emot underhåll. Om barnet bor växelvis är det ovanligt med underhåll, då delar föräldrarna oftast på kostnaderna för barnet.
De som har underhåll utgår ofta från Försäkringskassans nivå på underhåll, 1 273 kronor i månaden. Mer än hälften av föräldrarna uppger att de har samma belopp som för underhåll via Försäkrings­kassan. Det är en relativt svag koppling mellan hur hög inkomst man har och hur mycket man betalar i underhåll. 

Om uppdraget

Statistiska centralbyrån (SCB) har på uppdrag av Socialdepartementet genomfört en undersökning där man frågat särlevande föräldrar till 15 000 barn hur de löser boendet och ekonomin för sitt gemensamma barn. Båda föräldrarna har fått möjlighet att besvara enkäten. Syftet har varit att få en bild av hur vardagen ser ut för barn vars föräldrar inte lever ihop. Föräldrarna har bland annat fått svara på frågor som rör barnets boende och försörjningen för barnet.

Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Vara, inte göra