Är vi redo för lite mer flexibilitet i arbetslivet?

Ursprungligen publicerad i Sydsvenskan
Är vi redo för lite mer flexibilitet i arbetslivet?
Möjligheten att vi kan jobba var som helst kan förbättra vår livskvalitet. Men det krävs en hel del av chefen och företagets ledarskap för att människor och föräldrar ska må bra och även orka jobba flexibelt i dagens arbetsliv. Vi på Sveriges Makalösa Föräldrar är för tredje året med som en av över 100 deltagande företag och organisationer i Jobba hemma-dagen som äger rum den 26 mars.
Att arbeta flexibelt innebär stora fördelar i tjänstemanssektorn, både vad gäller tiden när du arbetar och på vilka platser du arbetar. Det innebär att det blir särskilt attraktivt med flexibelt arbete för ensamstående föräldrar, som ofta måste ta ett ensamt ansvar för barn och hem. Tyvärr har de senaste debatterna kring flexibelt arbete till stor del fokuserat på problem som dygnet-runt-tillgänglighet och övertid, som naturligtvis vare sig förälder eller barn mår bra av en längre tid. Dessa problem har dock inget alls att göra med flexibelt arbetsliv i form av t.ex. målstyrd arbetstid, som vi vill verka för.
Jobba hemma-dagen, som vi har valt att engagera oss i, är ett av få tillfällen att lyfta fram vikten av ett flexibelt arbetsliv och målstyrd arbetstid. Det kan tyckas konstigt med sällan förekommande uppmärksamhet, eftersom möjligheten att kunna jobba hemma ofta lyfts fram som något önskvärt. Men om vi synar debatten lite närmre, märker vi av att det finns en mycket ambivalent och otydlig inställning från både chefer och företagsledning samt fackförbund. Forskning visar t.ex. att fler män än kvinnor får lov att jobba hemma, samt att chefer ofta har större tilltro till sin egen arbetsmoral när de arbetar hemma än till sina medarbetares. Ett ledande fackförbund uppmärksammar istället årligen vobbandet (möjligheten att vara hemma med sjukt barn och samtidigt arbeta) som något problematiskt, som främst kvinnor helst skulle vilja slippa.
Detta synliggör hur skev debatten är, när vi diskuterar flexibelt arbetsliv och flexibla arbetstider i form av något som antingen ifrågasätts för att det möjliggör för någon att slappa hemma istället för att arbete eller som något som är påtvingande och uppstressande. Det finns ett helt annat perspektiv, som dock ställer rätt stora krav på både chefer och medarbetare, där också regler och riktlinjer behöver vara tydliggjorda och levande.
Målstyrd arbetstid innebär att du som anställd tjänsteman arbetar efter uppsatta mål, som svarar mot verksamhetens krav, villkor och behov, som du tillsammans med din chef och kanske även ditt arbetsteam satt upp. Du äger dina egna mål, vad gäller dina dagliga arbetsuppgifter, eftersom du är den som har detaljkunskapen. Du har därför en stor frihet att själv förlägga dina arbetstider och välja din arbetsplats, dock givet verksamhetens behov av gemensamma mötesplatser. Du för också en tydlig och kontinuerlig dialog med din chef, eftersom ni tillsammans behöver diskutera, analysera och ev. revidera dina mål.
Målstyrd arbetstid handlar med andra ord om ömsesidigt ansvar och förtroende. Målstyrd arbetstid handlar också om gemensamt ansvar för tjänstemannens arbetssituation och möjlighet till vila och rekreation.
Målstyrd arbetstid är med andra ord något som du som tjänsteman med lämpliga arbetsuppgifter och lämpliga förutsättningar har, oavsett kön. Målstyrd arbetstid innebär inte att du därmed inte längre kan vabba – eller för den delen, själv vara sjuk. Självfallet måste vi alla få vara hemma och sjuka, utan att arbeta, eller helt få ägna oss åt vårt sjuka barn! Målstyrd arbetstid kräver dock att du, din chef och ditt arbetsteam löpande möts och för en dialog om era individuella och gemensamma arbetsuppgifter, så att den dagen någon av er blir sjuk eller behöver vabba, så finns det en alternativ lösning för hur dagens måsten kan bli genomförda.
Men, målstyrd arbetstid innebär också att det finns en valfrihet och en kanske för några provocerande flexibilitet. I vårt relativt lilla kansli har vi gemensamma arbetsplatsträffar i princip varje vecka, ett måste eftersom vi för övriga inte nödvändigtvis finns ”på kontoret”. Jag själv arbetar t.ex. ibland gärna i hotell-lobbys eller på caféer, särskilt när jag ska skriva, då den miljön tycks vara särskilt stimulerande för mig. En av mina medarbetare avstår gärna från sina långa restider, de dagar hen kan.
Målstyrd arbetstid är socialt hållbart, eftersom det låter dig som förälder i hög grad få anpassa din arbetsdag. Föräldraträffar, läkarbesök och friluftsdagar skapar inte längre samma stress. Det kan också vara lika värdefullt för dig med en åldrande och sjuklig förälder, som kan behöva lite extra stöd vid egna läkarbesök. I storstäder kan flertalet av oss också gynnas av att inte belasta lokaltrafiken vid de tider då ”alla” åker till jobbet. Målstyrd arbetstid är därmed också miljömässigt hållbart, särskilt om flera av oss väljer att inte ta bilen till kontoret varje dag, utan stannar hemma någon gång då och då.
En målstyrande förälder, som till stor del kan planera sin arbetsdag med hänsyn taget till arbetsuppgifter som måste bli genomförda, till barnens egna scheman och till måsten i hemmet, är en förälder som själv äger sin egen dag. En målstyrande förälder är med andra ord en glad förälder!
Generalsekreterare och fil dr Sophia Lövgren




För mer information kontakta:Sophia Lövgren, generalsekreterare på Makalösa Föräldrar, mail: gs@makalosa.org, tel: 0702-023010
Sveriges Makalösa Föräldrar verkar för att stärka och synliggöra gruppen ensamstående föräldrar och därigenom förbättra villkoren för dem och deras barn. Ur ett jämställdhetsperspektiv bedriver organisationen utåtriktad verksamhet genom att belysa, bevaka och driva frågor av intresse för ensamföräldrar och deras barn, fungera som remissinstans i frågor som rör gruppen, samla kunskap och initiera ny forskning om ensamföräldrar och deras barn, stödja nya och befintliga projekt och arbetsmetoder som stärker gruppen och samordna och förmedla kontakter och kunskap mellan ensamföräldrar, samt olika nätverk och föreningar för ensamföräldrar.
Jobba hemma-dagen äger rum den 26 mars 2014 och manifesterar fördelarna med flexibelt arbete. Deltagare i Jobba hemma-dagen har en gemensam tro på att arbete inte är en plats man går till utan något man gör. Flexibelt kontorsarbete har fördelar för såväl företag som medarbetare – det ger ökad produktivitet och enklare vardag.

Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Vara, inte göra