Jordens Vänner om TTIP

Läs senaste blogginlägg här eller nedan

Känner du till demokratihotet TTIP?



TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership, också kallat TAFTA) är ett potentiellt handelsavtal mellan EU och USA som just nu förhandlas bakom stängda dörrar.Om det passeras blir det världshistoriens mest omfattande bilaterala frihandelsavtal. Under förevändningen att avtalet tar bort handelshinder, ökar investeringsmöjligheter och skapar jobb döljer sig en smutsig baksida som berörda politiker inte vill prata högt om..

En av paragraferna som förhandlas, Investor State Dispute Settlements (ISDS), är inget annat än ett allvarligt demokratihot som väntas göra storföretag överordnade nationella domstolar och ger dem rätten att stämma hela regeringar för utebliven vinst. Ett företag kan således stämma ett land om de anser att landets nationella lagstiftning rörande folkhälsa, miljö- och samhällsskydd, arbetsrätt med mera kommer i vägen för deras vinster. En sådan stämningsuppgörelse föreslås lösas i autonoma företagstribunaler utan insyn och enligt ett eget rättssystem frikopplat från länders egna lagstiftning. Medborgarna skulle inte ha någon kontroll över företagstribunalerna men ändå stå för notan då ett eventuellt skadestånd skulle betalas med skattepengar.
ISDS sägs vara ett nödvändigt investeringsincitament för att amerikanska och europeiska företag ska etablera sig på respektive sida. Med tanke på att majoriteten av alla amerikanska investeringar sker i Europa är det ett tveksamt argument. Sveriges regering (och även Stefan Löfven) välkomnar avtalet. Handelsminister Ewa Björling skrev i en debattartikel i Di att Sverige ska bidra till att få avtalet i hamn. I artikeln nämnde hon inte ett ord om kritiken som framförts, men lockade med att svensken i genomsnitt kan spara 1700 kr per år om avtalet tas i drift, genom minskade tullavgifter på amerikanska varor. För den som inte storkonsumerar amerikanska bilar, kläder, skor och cyklar är “vinsten” marginell.
ISDS är inte det enda skrämmande med förhandlingarna. Miljövänlig matproduktion är också i skottsikte. Stora mat- och bioteknikaktörer pushar för att restriktioner rörande GMO-grödor och tillsatser tas bort, ändra lagstiftning kring märkning av mat, samt underminera EU:s försiktighetsprincip gällande säker matproduktion. Initiativ att omdirigera offentliga medel till hälsosammare skolmat är också hotade. Med andra ord, mer kemikalier och mindre miljöhänsyn i matproduktionen.
Låter det skumt? Det är det. Vad mer kommer att förhandlas bort för att gynna storföretagen? Demokratin, miljöhänsyn och sociala rättigheter kan komma att urholkas till förmån för storföretagens vinster. Är det då värt att kanske få 1700 kronor mer i plånboken varje år?
Friends of the Earth Europe, Jordens Vänner med flera kommer att fortsätta bevaka och bilda opinion kring TTIP!
Rebecka Hallencreutz, ordförande, Jordens Vänner

Än så länge kan du:
För den som vill följa förhandlingarna rekommenderas Carl Schlyters (MP) blogg www.ttippen.se.
För mer information (på engelska) från Friends of the Earth Europe:
TTIP och matproduktion:

Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Vara, inte göra