108 mkr till nattis


Regeringen föreslår satsningar på sammanlagt 108,5 miljoner kronor under åren 2013-2016 för att öka tillgången till omsorg på obekväm arbetstid.

-Arbetslinjen rör inte bara de som jobbar nio till fem. Vi vill underlätta för fler att kunna kombinera arbete med familjeliv, säger förskoleminister Nyamko Sabuni.

I ett modernt samhälle ska det gå att förena föräldraskap och förvärvsarbete. Möjlighet till omsorg för barn under s.k. obekväm arbetstid är särskilt viktigt för ensamstående föräldrar. I dag får ca 4 550 barn omsorg på kvällar, nätter och helger.

I den nya skollagen som började gälla 2011 förtydligas att kommuner ska sträva efter att erbjuda omsorg på obekväm arbetstid. Sedan dess har antalet kommuner som erbjuder omsorg på obekväm arbetstid ökat något och även antalet inskrivna barn. Detta är en positiv utveckling som regeringen nu vill uppmuntra.

Regeringen föreslår därför ett riktat bidrag för att stimulera kommuner att i ökad omfattning erbjuda omsorg på kvällar, nätter och helger.

Regeringen satsar sammanlagt 108,5 miljoner kronor under åren 2013-2016 för att öka tillgången till omsorg på obekväm arbetstid.
15,5 miljoner kronor avsätts redan under 2013 och 31 miljoner kronor per år under 2014-2016.

Läs mer http://www.regeringen.se/sb/d/119/a/198653

Sveriges Makalösa Föräldrars generalsekreterare Sophia Lövgren hoppas dock att dessa pengar inte bara ska gälla en påstådd utökning:

- Det handlar ju t.ex. om att även lösa det för de föräldrar som behöver hjälp med att förflytta sitt barn från dagis till nattis, om nattis ligger långt bort. Dessutom efterfrågar vi fortfarande en genuin helhetslösning för ensamföräldragruppen, dvs. den cirka halv miljon barn som växer upp i enföräldrahushåll. Vi kan ju t.ex. knappt genomföra en ordentlig enkätstudie, riktad till kommunerna, då det inte finns en enda tjänsteman som kan besvara frågor om kommunens service till barn i ensamföräldrafamiljer. Och detta trots att vi nu vet att detta är en utsatt grupp ekonomiskt och socialt.

Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Vara, inte göra