Mer stöd till brottsoffer?

Varför inte utnyttja det som redan är etablerat?

Beatrice Ask föreslår att brottsoffer ska få mer stöd, med personlig hjälp av särskilda stödpersoner under polisförhör och rättegång.

Socialtjänst och brottsofferjourer ska hjälpa till med att förmedla stödpersoner (som främst ska vara ett mänskligt stöd), något Ask hoppas ska förstärka den lag som idag redan finns (men enligt henne inte används särskilt väl).

Över 70 000 brottsoffer fick förra året hjälp av alla lokala brottsofferjourer, som oftast försöker etablera och förstärka en effektiv samverkan med polis, och vars samordnare eller verksamhetsansvariga tillsammans med de ideella (men utbildade) stödpersonerna och vittnesstöden står redo att kostnadsfritt erbjuda råd, stöd och information. De flesta lokala brottsofferjourer skulle säkert vilja hjälpa fler, jag vet i alla fall att vi i Södertälje, Salem och Nykvarn vill det.

Men det fungerar inte alltid så bra som vi vill. Främst på grund av regler från Rikspolisstyrelsen och olika administrativa problem i Södertäljes polisdistrikt får vi inte alltid tillgång till alla de brottsoffer som kommit i kontakt med polisen (och som inte får hjälp någon annanstans).

Så, det är jättebra med att vilja ge bättre stöd och hjälp till brottsoffer. Jag tror, säkert liksom Ask, att det gagnar rättsystemet och att det verkar brottsofferstödjande och brottsförebyggande. Men lägg inte energi och resurser på att skapa nya former, när det redan finns väl fungerande jourer. Se istället över rutinerna och försök snarast förstärka samverkan med de ideella hjälporganisationerna!

Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Vara, inte göra