Världens mest spridda myt? Eller får vi nån gång vara svaga?

"Varje småbarnsförälder vet vad som krävs när barnet har ont. /.../ Det är plåstret som får barnet lugnt, oavsett åkomma."

Spännande. Det finns alltså ingen skillnad på skrapsår och brutet ben eller myggstick och knivhugg?

Överdriver jag? Nej, det tycker jag Per Gudmundson gör.

Arbetsförmedlingen är enligt honom inte så viktig myndighet. För jobb "kommer inte från myndigheter, utan från individers skaparkraft och möjligheterna till företagsamhet".

Så är det, punkt. Det finns ingen skillnad på person, och ingen som helst anledning till att skapa ett trygghetsnät eller stödinsatser. Eller bara lite hjälp på vägen.

En tonåring med grav dyslexi som växt upp med föräldrar som själva haft det lite svårt i skolan är helt och hållet jämförbart med en tonåring som haft det lekande lätt från start och som känner att livet leker för snart börjar gymnasiet. Nej, fram med lite skaparkraft och starta eget, om du inte fått godkända betyg, för sjutton!

En kvinna som efter 15 års misshandel i hemmet äntligen lyckats bryta upp och numera bor på hemlig ort med sina barn och försöker klara sig själv genom att hitta ett jobb är helt jämförbar med kvinnan som levt i en kärleksfull relation med sin man och som trots arbetslöshet ändå känner tillit till att det ska ordna sig, mycket tack vare mannens stabila inkomst och föräldrarna som bor bredvid och gärna hjälper till. Det handlar om att vara lite kreativ, lilla vän, och starta något innovativt företag!

Oavsett åkommor är vi alla lika. Jag är glad att Per inte är min far, för han hade nog blivit missnöjd om ett plåster inte fått tyst på mig. Du ska skapa din egen lycka, vara lite företagsam, alldeles oavsett vart du befinner dig i livet och oavsett vad du varit med om. Tidigare problem får aldrig vara en ursäkt för att du inte försöker, men vi har redan sett att attityder som Pers till slut leder till krav för döende att jobba. Det har utförsäkringens grymma berättelser visat oss.

Det är antingen en myt som han gått på eller en mycket hård inställning till andra medmänniskor. Dum och naiv eller omänsklig och grym, vilket är det?




Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Vara, inte göra