Lönesänkarna: En saga om att bli rik i sex delar

Eftersom jag tycker SvT-dokumentären Lönesänkarna är så fantastiskt bra, har jag valt att sammanfatta dokumentären i sex delar, som med andra ord kommer att komma sex dagar i sträck på bloggen. Här nedan är del ett.

  1. EN LÖNENIVÅ SOM PÅ 1910-TALET
”Det är bättre att människor har jobb med lägre lön än inget jobb alls.” De orden kommer från Annie Lööf i SvT-dokumentären Lönesänkarna. Det är hårda ord, om vi betänker att de med låga löner oftast sliter ut sina kroppar, och därmed kan ha en rätt tuff pension att se fram emot. Ont i kroppen, utsliten, fattig. Undrar vad Annie Lööf skulle tycka, om hon fick hoppa på den chansen?

Nedan text är en ytlig sammanfattning av just Lönesänkarna, som jag rekommenderar alla att se. Alla citat går med andra ord att kolla upp i programmet.
Trots hög arbetslöshet i 20 år har tillväxten varit hög. Exportindustrin har haft stor framgång. Hur kan det komma sig?

Lennart Schön, professor ekonomisk historia, säger: ”Värdet av vad varje anställd uträttar på en arbetsdag har ökat.” Det innebär att det är en hög produktivitetsökning, tack vare bl.a. teknisk revolution och utvecklad organisationskunskap samt högre arbetstempo. Faktum är att produktivitetstakten har ökat 25 ggr sedan mitten av 1880-talet.

Effektiviteten och tillväxten har tagit stora språng. Vinsten per anställd har t.ex. fördubblats i Scania på tio år. Det har samtidigt skett en kraftig förskjutning av fördelningen av det som produceras från löner till vinster. Allt mindre del hamnar hos löntagarna. Från 1970-talet har utvecklingen varit historisk exceptionell. Lönetagarna har avstått från de löneökningarna vi kunde ha haft. Låga löneökningar har gett mer till ägarna; från 1/5 på 1970-talet till 1/3 idag.

Lönenivån är ungefär på samma nivå som på 1910-talet, vad gäller inkomstskillnad lönetagare och företagsägare.

Rune Andersson, mycket rik finansman, säger: ”Vi startade i ett extremt jämlikt, överdrivet jämlikt, samhälle. Men det är väl inget problem /med inkomstskillnader och att vissa får mycket pengar/; jag t.ex. satsar ju på nya grejer. Löntagarna har det inte så knapert att de inte klarar hygglig levnadsstandard.”

Rune saknar inte inlevelseförmåga eller ödmjukhet, han!



Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Vara, inte göra