SIP: osannolik lösning på europeisk kris?

120 miljoner människor i Europa, 24.2% av befolkningen, är i risk för fattigdom och social utestängning. 26 miljoner eller 10.7% av arbetsför befolkning är arbetslösa. Ungdomsrbetslösheten är på 22.7%, gruppen NEET (ej i arbete, utbildning eller träning) är 12.9%.

Kommissionen sätter nu sitt hopp på SIP (Social Investment Package), som ska stärka det sociala stödet i Europa, och inte minst stötta människors förmågor och kunskaper. Det handlar om stärkt grundutbildning, förebyggande arbete mot skolavhopp, förstärkt hälsovård, boendestöd och livslångt lärande.

SIP är tänkt att vara ett led i arbetet med Europa2020 (för att bl a minska antalet fattiga med 20 miljoner) genom att främst stärka arbetsmarknaden genom sociala innovationer och sociala företag. Kommissionen menar att SIP inte innebär ett större spenderande på sociala området, utan snarare syftar till högre effektivitet (då flera medlemsländer med liknande ekonomi har vitt skilda sociala resultat). Syftet är också att kompetensutveckla människor från sårbara grupper så de kan få lediga jobb. I detta arbete lägger Kommissionen stort hopp på sociala företag, som nu sysselsätter 6% av arbetsföra befolkningen, som kan komplettera den offentliga sektorn och skapa nya innovationer och ny marknad.

Naturligtvis är det mycket positivt med sociala företag, men det finns väldigt höga krav på vad som ska åstadkommas. Dessutom görs strukturella problem till individuellt ansvar. Människor från olika sårbara grupper, säg t ex romer eller funktionsnedsatta, kan nog ha lämplig utbildning men ändå ha det svårt att få ett arbete. Visserligen ska då sociala företag, tänker Kommissionen, men det finns många reformer som måste till för att bemöta strukturella problem. 

Text om SIP http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-13-118_en.htm

Här finns en kort rapport om SIP http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-13-117_en.htm

Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Vara, inte göra