Medborgarrepresentant i Vattenfall

Vattenfalls stora köpfest började i början av 2000-talet, under en tid där flera europeiska energibolag gjorde stora uppköp. Ett stort misstag Vattenfall gjorde var att göra stora investeringar i brunkol. Dels av ekonomiska skäl, nu när Tyskland inte vill ha brunkol. Dels av miljömässiga skäl. Oavsett potentiell vinst då, borde självfallet Vattenfall investerar i förnybar energi.

Men det leder till investeringsfrågan. Är det rätt att ett statsägt bolag bestämmer sig för att expandera? Har vi medborgare inget att säga till om? Vattenfalls styrelse har 5-8 arbetstagarrepresentanter. Det borde också ingå lika mycket medborgarrepresentanter. Vänsterpartiet vill grundlagsskydda statsägd egendom så att den inte kan säljas ut. På samma sätt ska medborgarrepresentation tillåta medborgarröster, vid expansion av statsägda bolag. 

Detta minimerar också risken för Group Think, dvs fenomenet när en grupp blir som en sekt, där alla tycker lika och fattar vansinniga beslut. Det uppstår ofta i grupper bestående av heterosexuella, medelålders, vita män i styrelser... Forskare brukar nämna JF Kennedys gäng och Kubakrisen eller George W Bush gänget och Irak som Group Think exempel.

Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Vara, inte göra