Kort och koncist om föräldraroll eller varför vi tjänar på jämställtföräldraskap

Redan innan ett heteropar får barn lägger kvinnan oftast ner mer tid på hushållsarbete. När barnen kommer blir skillnaden större, då kvinnans (längre) föräldraledighet "råkar" inkludera hushållsjobb. Det blir en snedfördelning av hemarbetet som håller i sig och som skapar psykisk och fysisk ohälsa för kvinnan (han stressar ner efter jobbet, hon stressar upp).

Han fortsätter arbeta som vanligt, hon går ner till deltid. Hon får/tar det yttersta ansvaret för barnen (vab, föräldramöten mm). Hon blir projektledaren hemma, och fixar allt. Han gör ofta saker hemma som "syns" och är bestående (bil, hus). Hon gör ofta saker som återkommer varje dag och försvinner (mat, kläder). TV, (ny) bil, båt är "hans". Kläder, blommor, upplevelser är "hennes".

Pappor tar ut ca 25% av föräldraledigheten. På tok för lite! Men om pappor är hemma minst en månad ökar de sin insats i hushållsarbetet väsentligt. Och får en självständig relation till sitt barn! Och bidrar till en bättre relation! Jämställda par får fler barn och har minskad risk för separation.

Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Vara, inte göra