Remiss Ett socialt hållbart Malmö

Ett Malmö för alla!

Kommission för ett socialt hållbart Malmö har levererat en slutrapport med förslag som syftar till att minska skillnaderna i hälsa och levnadsvillkor.

Sveriges Makalösa föräldrar är en organisation vars syfte är arbeta för att ensamstående föräldrar och deras barn har samma förutsättningar till goda livsvillkor som kärnfamiljen.

Barnfamiljer med ensamstående föräldrar är i det närmaste en osynlig grupp i slutrapporten. Vi skulle vilja veta varför? Barnfamiljer med ensamstående föräldrar är naturligtvis en lika heterogen grupp som andra barnfamiljer. Däremot är de generellt en ekonomiskt och stressmässigt mer utsatt grupp än andra barnfamiljer.  Det tapp som det innebär att vara en förälder istället för två, innebär dels att man har sämre ekonomi än barnfamiljer med två försörjare, dels att man har mindre tid att fördela på barn och hushåll än barnfamiljer med två försörjare. Barnfamiljer med en förälder är utöver detta mer utsatta när det effekter av ohälsa; om föräldern är sjuk eller på annat sätt har dålig hälsa, finns det ingen annan vuxen i familjen som kan ta över försörjnings- och föräldraansvaret. 

Samhället har generellt visat på en förvånansvärd oförmåga att underlätta levnadsvillkoren för denna grupp, trots de tydliga ekonomiska skillnader som finns, och trots att gruppen barnfamiljer med ensamstående föräldrar är stor.  Slutrapporten från kommission för ett socialt hållbart Malmö skulle vinna på att uppmärksamma denna grupp genom att föreslå innovativa lösningar. Gärna såväl   konkreta förslag, som förslag som innebär att lösningar arbetas fram i dialog och samverkan med representanter  för dessa sorters familjebildningar.  

De två övergripande rekommendationer som framförs i rapporten är båda långsiktiga strategier som rätt genomförda kan leda till målet; att utjämna olikheter i hälsa.  Vad gäller social investeringspolitik finns det goda möjligheter att införa detta så att det gynnar även gruppen barnfamiljer med ensamstående föräldrar. När det handlar om kunskapsallianser, finns här en möjlighet för Malmö stad att som första kommun i landet arbeta systematiskt med att förbättra situationen för barnfamiljer med ensamstående föräldrar; en kunskapsallians bestående av forskare, sakkunniga på tjänstemannasidan, företrädare för idéburna sektorn samt Malmöbor, såväl ensamstående föräldrar som barn i ensamstående föräldra-familjer, skulle kunna bygga upp en kunskaps- och idébank, som syftar till successivt genomförande.

Vad gäller de konkreta förslag som framförs i rapporten, ser Sveriges Makalösa Föräldrar följande förslag som viktiga/möjliga/rimliga kompletteringar för att belysa och underlätta situationen för gruppen barnfamiljer med ensamstående föräldrar:

·         Underlätta för barn i åldersgruppen 0-1 år samt deras föräldrar genom erbjudande om nätverk samt förändrat upplägg av föräldragrupper på BVC. På BVC florerar upplägg av föräldrautbildningar/föräldrasamtal som utgår från heteropar-barnfamiljen som norm. Flera av träffarna har fokus på parrelationen vilket riskerar att medföra att ensamstående föräldrar inte ser sig själva som tänkt målgrupp för dessa föräldrasamtal, som ju i själva verket är en service som riktar sig till alla föräldrar. De föräldrasamtal som handlar om parrelationen bör lyftas ut ur den gängse utbildningen/upplägget och istället vara en fristående del för de föräldrar som känner att just detta berör dem, och föräldrasamtalen bör ha ett upplägg som gör att alla föräldrar, oavsett familjebildning, känner sig lika välkomna och inbjudna. De föräldragrupper för ensamstående som finns på sina håll, har ett helt annat upplägg än föräldrasamtalen och kan inte sägas ersätta dem. Värdet av att få träffa föräldrar med barn i samma ålder, plus de ämnen som kan behandlas, gör att de ordinarie föräldrasamtalen bör vara öppna för alla. I de fall det finns föräldragrupper för ensamstående, bör information om detta spridas till alla ensamstående redan under graviditeten, och upprepad information bör ske vid första kontakten med BVC.  Det är viktigt för ensamstående att kunna ha tillgång till ett nätverk med andra ensamstående, men det är minst lika viktigt att ha tillgång till ett nätverk föräldrar med blandade familjebildningar. Därför fyller båda typerna av föräldrautbildningar sin funktion.

·         Underlätta för åldersgruppen barn 1-3 år på förskolan och i hemmet för barn till ensamstående föräldrar. Därför att: Ensamstående föräldrar har inte möjlighet att förlänga föräldraledigheten på samma sätt som familjer där det finns två föräldrar, och inte heller samma möjligheter att ”mjukstarta” förvärvsarbetet och förskolegången. Detta gör att barn till ensamstående förvärvsarbetande föräldrar ofta börjar förskolan tidigt och har långa dagar. Samtidigt är ensamstående föräldrar ensamma med hushållsansvaret. Det blir väldigt lite tid över till de små barnen. Förskolesituationen i Malmö är sådan att det är stora barngrupper och brist på förskolelärare. Verksamheten har således sårbarheter som särskilt drabbar de små barnen som behöver möjligheter till trygg anknytning och trygg omsorg. Innovativa insatser som underlättar vardagen för ensamstående småbarnsföräldrar skulle innebära att barn i dessa familjer får motsvarande möjligheter till en trygg och tillitsfull uppväxt de första åren.  Sätt att underlätta på kan exempelvis vara kommunala insatser för att förlänga föräldraledigheten så att barnen kan börja senare på förskolan, kostnadsfria tjänster som underlättar vardagen, t.ex. hämtning, lämning, hemkörning av mat, kostnadsfri barnpassning i samband med vissa hushållssysslor som måste utföras i vardagen.  På förskolan skulle insatserna kunna bestå av garanti på trygg inskolning (tex aldrig inskolning som sker av vikarie eller tillfälligt anställd, förtur till förskolor med små barngrupper, tillgång till personal av motsatt kön som det barnets förälder har, förtur till förskolor med geografisk placering som underlättar för förälderns hämtning och lämning (t.ex. förskola i närheten av hemmet eller arbetsplatsen).

·         Skapa en integrerande skola för alla barn. Flertalet barn vistas varje vardag i skolan. Det gäller barn till föräldrar med missbruksproblem, barn till föräldrar med psykisk ohälsa, barn till överskuldsatta föräldrar och barn till föräldrar i vårdnadstvist. Att komma ifrån en otrygg, bråkig, utsatt och/eller karg hemmiljö till förskola, skola och fritids kan för en hel del barn vara en välsignelse. Därför är det viktigt att skolan utgår från en medvetandegörande helhetssyn. Det gäller allt från tydliga policies vad gäller dolda avgifter, förenklade rutiner för barn som behöver skolskjuts från två hem till erbjudande av stödgrupper för barn vars föräldrar separerar.

·         Underlätta för ensamstående barnfamiljer att få tillgång till både stöd och gemenskap med andra i samma situation och med en (mer eller mindre akut) barnvaktsservice. Detta kan ske genom att stödja den ideella verksamhet, som ofta redan finns, inte minst genom Makalösa Föräldrars eller andra organisationers verksamhet. Sett i ett långsiktigt perspektiv, blir det rätt tydligt att de ideella verksamheterna ”betalar igen mångdubbelt”, om de stöttas aldrig så lite.
Det krävs en modig politik som visar solidaritet för utsatta grupper!
För övrigt hänvisar vi också till dokumentet ”SMF krav på politiska förändringar 2013”.
Söndagen 13 oktober, kl 13-15.30, gästar riksorganisationen och generalsekreterare Sophia Lövgren Malmö, och håller ett föredrag om Ett Malmö för alla! i Sensus lokaler, Studentgatan 4. För mer info: admin@makalosa.org, 08-7201413.


Populära inlägg i den här bloggen

Politiska aktivister använder social media bäst

Vara, inte göra